You are currently viewing Τζόρτζιο Μπασάνι: Το Μυθιστόρημα της Φεράρας, Τόμος Α, Τόμος Β. Μτφρ: Γιώργος Κεντρωτής, Εκδόσεις Gutenberg

Τζόρτζιο Μπασάνι: Το Μυθιστόρημα της Φεράρας, Τόμος Α, Τόμος Β. Μτφρ: Γιώργος Κεντρωτής, Εκδόσεις Gutenberg

Για πρώτη φορά στα ελληνικά ολόκληρο το μνημειώδες έργο του κορυφαίου Ιταλού λογοτέχνη.

Με φόντο τη Φεράρα και με επίκεντρο την εβραϊκή κοινότητά της, στην οποία ανήκε, ο Μπασάνι φτιάχνει ένα πανόραμα της Ιταλίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη δίτομη ελληνική έκδοση περιλαμβάνονται και τα έξι βιβλία του ΜυθιστορήματοςΕντός των τειχώνΤα χρυσά γυαλιάΠίσω από την πόρταΟ ερωδιός, Η μυρουδιά του κομμένου χόρτου, ενώ το πιο διάσημο, Ο κήπος των Φίντζι-Κοντίνι, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Βιτόριο Ντε Σίκα και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1970. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να διαβαστεί και χωριστά, αλλά συνδέονται μέσα από γεγονότα και αξέχαστους χαρακτήρες, όπως ο διαπρεπής γιατρός που ωστόσο η ομοφυλοφιλία του θα τον οδηγήσει στο περιθώριο, κάποιος επιζών από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης που καταλήγει κι αυτός απόκληρος, ο Εβραίος αριστοκράτης που χάνει όλα του τα προνόμια, η δασκάλα που εξαιτίας της κομμουνιστικής ιδεολογίας της μπαίνει στο στόχαστρο ακόμα και των δικών της.

Ο ενιαίος τίτλος που δόθηκε σημειώνει τον πραγματικό ήρωα του Μυθιστορήματος, τη Φεράρα, «μια όμορφη φυλακή», όπως γράφει ο μεταφραστής Γ. Κεντρωτής, όπου «το φαίνεσθαι και το είναι αποκλίνουν σχεδόν τελείως. Και τούτο επειδή το κυρίαρχο στοιχείο στον νου των Φεραρέζων είναι η λήθη: ο τρόμος τους μη τυχόν και μείνουν κολλημένα στη μνήμη τους όσα πράγματα θέλουν να ξεχάσουν».

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.