You are currently viewing Χρύσα Νικολάκη: Φίλιππος Μανδηλαράς, ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ, ο βασιλιάς λύκος, εκδ.Πατάκης

Χρύσα Νικολάκη: Φίλιππος Μανδηλαράς, ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ, ο βασιλιάς λύκος, εκδ.Πατάκης

Η ιστορία του Οιδίποδα, του βασιλιά λύκου, από τις εκδόσεις Πατάκη, με την υπογραφή του Φίλιππου Μανδηλαρά, περιγράφεται με όρους συμβολικούς υπερρεαλιστικούς και εντυπωσιακή εικονοπλασία. Ο “Οιδίπους Τύραννος” είναι η δραματική ιστορία του Οιδίποδα που από τη μέρα που γεννήθηκε τον ακολουθούσε μια τραγική μοίρα.

 «Είδαν το δάσος να ανοίγει, το είδαν να τον καταπίνει και να ξανακλείνει πίσω του αμετάκλητα, κι αμέσως ένιωσαν το γερασμένο εκείνο πλάσμα που ρουφούσε τα νιάτα της πόλης να φεύγει σαν βρόμικος αέρας μακριά.»

 Η πλαισιωμένη αφήγηση που χρησιμοποιεί ο Φίλιππος Μανδηλαράς περιστασιακά  στη γραφή του είναι ευρηματική. Άλλες φορές πάλι το εικονικό στοιχείο με την ηχητική του ένταση στηρίζεται σε έναν συνδυασμό παρομοιώσεων και μεταφορών. Ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς κατορθώνει με το συγκινησιακό του στοχασμό  να παραδώσει την τραγωδία στις παιδικές ψυχές με τρόπο ανάγλυφο μέσω των ζωντανών παραστάσεων. Με την πλαστικότητα των λέξεων και την εύστοχη μεταφορά οδηγεί σταδιακά τους μικρούς αναγνώστες στο επίκεντρο των γεγονότων κάνοντάς τους κοινωνούς στο μονοπάτι της ιστορίας, ζητώντας τους να πάρουν θέση και να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα.

«Παραμέρισαν τότε όλοι στο παλάτι και τον είδαν να καλπάζει έξω, μακριά, για να συναντήσει την αστραπή που θα του ‘ραβε μια και καλή τα μάτια με σκοτάδι.»

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς μας εισάγει υπέροχα στα πρόσωπα της ιστορίας από την αρχή του παραμυθιού. Με την τεχνική αυτή της σύστασης των κεντρικών προσώπων του έργου, του Γέροντα Βοσκού, του Λάιου, της Περίβοιας και του Οιδίποδα διευκολύνει τα παιδιά φωτίζοντας τα βασικά σημεία  ώστε να γίνει πλήρως κατανοητό το έργο. Με έναν τρόπο απλό και προσιτό, που εστιάζει στα γεγονότα με μεστότητα και λεκτική δύναμη μαγνητίζει τα παιδικά βλέμματα και καθιστά τον μύθο απόλυτα προσιτό για τη συνθετική και αφαιρετική δεινότητα των μικρών αναγνωστών.  Όμως αυτό που προσδίδει απαράμιλλη ομορφιά είναι η επιλογή των λέξεων που σαν ποίημα ξεπηδά ανάμεσα στις θαυμαστές εικόνες όταν γράφει :

«Είδαν το χέρι των Θεών και τις παραξενιές της μοίρας κι έκατσαν να τις ζυμώνουνε ψωμί, να χουνε να μασουλάνε τις νύχτες στη φωτιά.»

Ο Οιδίποδας,  ο βασιλιάς λύκος, του Φίλιππου Μανδηλαρά  γίνεται προσιτός για το φιλαναγνωστικό παιδικό κοινό και κρυσταλλώνεται στη μνήμη του,  αφού τα τεχνικά λεκτικά μέσα και η ζωντανή αρχαιόθεμη απεικόνιση της Ναταλίας Καπατσούλια απαθανατίζει όλη την τραγική ιστορία στο μέγιστο βαθμό .Εύγε στις εκδόσεις Πατάκη για την προώθηση και τη στήριξη τόσο ξεχωριστών βιβλίων.

 

 

 

Η Χρύσα Νικολάκη είναι Κριτικός Λογοτεχνίας, Συγγραφέας, Θεολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.