You are currently viewing Ανδρέας Καρακόκκινος: «Σκιτσογραφίες 5×5»

Ανδρέας Καρακόκκινος: «Σκιτσογραφίες 5×5»

 

Λαθρεπιβάτης

Το ταξίδι της ζωής σήμερα που έχει ξεφύγει από το ταξίδι των ονείρων μας, με την ελευθερία των ανθρώπων υπό περιορισμό μια και οι κανόνες όπως τους ορίζουν οδηγεί τη κοινωνία σε κατάπτωση, κι εμείς κρυμμένοι λαθρεπιβάτες στο αμπάρι ονειρευόμαστε την απόδραση στο φως, την επούλωση των τραυμάτων και μια αληθινή, ελεύθερη και ανθρώπινη κοινωνία.

Ποίηση

Εικόνες που μας συγκίνησαν, μας άγγιξαν, μας ανατάραξαν, μας πόνεσαν, εικόνες που έχουν χαραχτεί στη μνήμη και στη ψυχή μας, έρχεται η στιγμή που δραπετεύουν από το συναισθηματικό μας κόσμο και το θυμητικό, γίνονται απόσταγμα λέξεων, ξεχύνονται σαν ένα ορμητικό ποτάμι κι απλώνονται ελεύθερα στο φως μετουσιωμένα σε ποίημα.

Κύπρος

Ο τόπος μου, ένα μικρό νησί, που ματώνει κάτω από τη θηλιά ενός ατέλειωτου συρματοπλέγματος, που έζησε τις αγχόνες, και πριν προλάβει ν’ ανασάνει, γεύτηκε τη προδοσία, τη κατοχή και τη παγκόσμια υποκρισία για να αναζητά τώρα την ελευθερία για όλους μαζί τους κατοίκους των δύο κοινοτήτων, σε μια γη ενιαία χωρίς συρματοπλέγματα και ξένους στρατούς.

Όραμα

Ένα σμήνος πουλιών που περιφέρεται μέσα στο κάθε άνθρωπο και στη κάθε κοινωνία κι αναζητά διέξοδο στο φως για να γεννήσει εμπνεύσεις δημιουργίας κι αυτές με τη σειρά τους να ανοίξουν ελεύθερα καινούργιους δρόμους και προορισμούς, πιο φωτεινούς πιο αληθινούς, πιο ανθρώπινους. Μόνο που από το σμήνος αυτό μονάχα λίγα πουλιά δραπετεύουν από τις χαραμάδες.

Κρίση

Ένα τέρας με πολλά πλοκάμια που το καθένα τυλίγεται γύρω από αξίες της ζωής, τις ηθικές , τη κοινωνία, τις συμπεριφορές, τις πολιτικές, την οικονομία και πνίγουν αργά-αργά τον άνθρωπο. Ένα τέρας, γέννημα θρέμμα των παγκόσμιων σκοτεινών οικονομικών συμφερόντων και μιας ανίκανης-αδύνατης πολιτικής βούλησης που μάλλον έχει ξεχάσει τον άνθρωπο και τις αξίες του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα στη Κύπρο, στη κατεχόμενη Μόρφου, και ζω στη Θεσσαλονίκη από το 1974, όπου σπούδασα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και εργάστηκα στο Τραπεζικό τομέα. Έχω εκδώσει 3 ποιητικές συλλογές : Πνοή της άνοιξης (2007), Λεμονανθοί στο πέλαγο (2013), Λαθρεπιβάτες σε πειρατικό (2017). Είμαι μέλος στην Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και στην Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου. Ποιήματα μου έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά σε Ελλάδα και Κύπρο. Στο Διαδίκτυο διατηρώ blogs και μεταξύ άλλων ανθολογώ ποιητές από Ελλάδα και Κύπρο.Τα blogs είναι: ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΠΟΙΗΣΗ, ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΟΦΙΛΗΤΗ

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.