You are currently viewing Αρχοντούλα Διαβάτη: ένα αφήγημα   

Αρχοντούλα Διαβάτη: ένα αφήγημα  

ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, στο απέναντι μπαλκόνι  και   κοιταζόμαστε σαν σε καθρέφτη. Το πρωί με τη δροσιά που πίνουν τον καφέ τους  αλλά και αργά το απόγευμα, ο ένας απέναντι στον άλλο που ψιλοκουβεντιάζουν στο στενό μπαλκόνι της αντιπαροχής, ίσα που χωράει  από μια πλαστική  πολυθρόνα  κι ένα ψευτοτραπεζάκι, ισχνό σκηνικό  της καθημερινότητάς τους και της δικής μας.

. Έτσι πέρασε όλο το καλοκαιράκι και να που τώρα, βγαίνει μόνον εκείνος και τινάζει χαλάκια  και απλώνει  πετσέτες ή κάθεται λίγο το πρωί, μόνος, ορφανή η πολυθρόνα απέναντί του, μια μέρα, δυο μέρες, τρεις μέρες. Στενοχωριόμαστε, αναρωτιόμαστε τί έχει γίνει. Έτσι λοιπόν μια μέρα θα ανατείλει  το τέλος μας, όλη η καλορυθμισμένη ζωή του συνταξιούχου θα απορρυθμιστεί, θα μείνει ο ένας απ’ τους δυο, ποιος τάχα, και  η παρηγοριά της συντροφικότητας δεν θα ωφελεί πια. Ο ένας θα φύγει πρώτος και ο άλλος θα συνεχίσει μόνος. Μαύρες σκέψεις μας υπαγορεύει το απέναντι μπαλκόνι, ο καθρέφτης μας,  που αντανακλούσε ως τώρα τις δικές μας ολόιδιες μέρες.

Την τέταρτη μέρα εμφανίστηκε στο μπαλκόνι η γυναίκα του ζευγαριού, αναρρώνοντας από μια μικροεγχείρηση, σποραδικά βγαίνοντας , αλλά εξισορροπώντας  σε κάποιο βαθμό την ακυρωμένη  καθημερινότητα .

Την πέμπτη μέρα πάρκαραν κάτω από την πολυκατοικία τα δύο αυτοκίνητα, οι γιοι του ζευγαριού που ήρθαν να δουν τη μητέρα  τους. Πάλι ο καθρέφτης ρώτησε κι εμάς  τί γίνονται τα δικά μας τα παιδιά, πρέπει  να μας χτυπήσει την πόρτα  το απρόοπτο για νά ‘ρθουν να κάνουν μια επίσκεψη στους ηλικιωμένους γονείς;  Αλλά  ηλικιωμένοι;

 ( Tώρα με την πανδημία πληροφορηθήκαμε ότι είμαστε ηλικιωμένοι, ευπαθής ομάδα με υποκείμενα νοσήματα, που χρήζει προστασίας και φροντίδας. Αλλά τότε γιατί δεν είχαμε απελπιστεί νωρίτερα; Ως τώρα εμείς προστατεύαμε και νοιαζόμασταν. Ξαφνικά νιώθουμε ανήσυχοι  κι ανίσχυροι, χωρίς το καθαρό κοίταγμα στον καθρέφτη. Να τηλεφωνούσαμε ίσως στα παιδιά.).

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.