You are currently viewing Βάλτερ Πούχνερ: Μα τι θαυμαστός ο άνθρωπος!

Βάλτερ Πούχνερ: Μα τι θαυμαστός ο άνθρωπος!

Προχθές τη νύχτα άκουσα στο internet τις préludes του Chopin από μια κινεζούλα, μερικά πολύ απαιτητικά κομμάτια: πήγαιναν χέρια και δάκτυλα τόσο γρήγορα που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τα μάτια.

Μα τι θαυμαστός είναι αυτός ο οργανισμός που έχουμε! Για κάθε κίνηση των δακτύλων, για κάθε κτύπημα (ελαφρά, σκληρά κτλ.) χρειάζεται ειδική εντολή από τον εγκέφαλο, και όλα αυτά γίνονται συνεχώς, με απίστευτη ταχύτητα· οι εντολές πάνε από τον εγκέφαλο στα νεύρα του λαιμού, του ώμου, των χεριών έως τα δάκτυλα, ενεργοποιούν τους σχετικούς μύες που εκτελούν την κίνηση, δηλαδή υπάρχει ένας συνεχής πολυβολισμός από εντολές· ταυτόχρονα τα μάτια διαβάζουν την παρτιτούρα, οι πληροφορίες περνούν στον εγκέφαλο, ενεργοποιούν και συγχρονίζουν τις κινήσεις των δακτύλων – είναι τόσο σύνθετα, γρήγορα, ασύλληπτα όλα αυτά, που αποτελούν τη ζωή μας, εκτελούνται με τέτοια ακρίβεια και πειθαρχία, ενώ  ταυτόχρονα μας συμβαίνουν και τόσα άλλα – αισθήματα, χρωματισμοί, τα πόδια που δουλεύουν τα pedal, η μετατροπή των αισθημάτων σε πράξεις, η ενεργοποίηση της μνήμης (τόσες πρόβες, τόσες προσπάθειες)…

Είμαστε προνομιούχοι που διαθέτουμε τέτοιο σώμα, τέτοιον εγκέφαλο, με τέτοιες δυνατότητες – αλλά, να πάλι, τα έχουμε τροφή για τα κανόνια, για να υλοποιούν σχέδια καταστροφής, να αγωνίζονται για το κέρδος και την εξουσία, για να ικανοποιούν κάποια προϊστορικά ένστικτα…

Λυπάμαι τον πλανήτη, που είναι μοναδικός, το πείραμα της εξέλιξης με τον άνθρωπο είναι αμφίβολο ως προς την έκβαση.

 

 

Βάλτερ Πούχνερ

Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε και σπούδασε στη Βιέννη, αλλά τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έχει ζήσει στην Ελλάδα. Είναι επίτιµος και οµότιµος καθηγητής Θεατρολογίας στο ΕΚΠΑ (ιδρυτής του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών µαζί µε τον Σ. Α. Ευαγγελάτο) και παρασηµοφορηµένο µέλος της Ακαδηµίας Επιστηµών της Αυστρίας. Επίσης, έχει διδάξει πολλά χρόνια στο Πανεπιστήµιο της Βιέννης, καθώς και σε πολλά ευρωπαϊκά και αµερικανικά Πανεπιστήµια.

Έγραψε πάνω από 120 βιβλία στα ελληνικά, αγγλικά και γερµανικά και δηµοσίευσε περί τα 500 µελετήµατα και περισσότερες από 1.000 βιβλιοκρισίες, για θέµατα της ιστορίας του ελληνικού και του βαλκανικού θεάτρου, καθώς και περί ελληνικής και συγκριτικής λαογραφίας και νεοελληνικών σπουδών και περί της θεωρίας του θεάτρου και του δράµατος. Από πολύ νέος γράφει ποίηση (κυρίως στα ελληνικά) αλλά µόνο πρόσφατα άρχισε να δηµοσιοποιεί τα έργα του.

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει περισσότερες από 20 ποιητικές συλλογές. (Ολοκάρπωση, Τελευταίες ειδήσεις, Αστροδρόμια, Η ηλικία της πλάνης, Ο κηπουρός της ερήμου, Οι θησαυροί της σκόνης, Κοντσέρτο για στιγμές και διάρκεια, Δώδεκα πεύκα κι ένας ευκάλυπτος, Μηνολόγιο του άγνωστου αιώνα, Πεντάδες, Το αναπάντεχο, Συνομιλίες στη χλόη, Το χώμα των λέξεων, Τα σημάδια του περάσματος, Τα δώρα, Ο κάλυκας του κρόκου, Υπνογραφίες, Αλάτι στον άνεμο, Η επιφάνεια του μυστηρίου, ο φωτεινός ίσκιος, κ.ά.)

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.