You are currently viewing Δημήτρης Βαρβαρήγος: Νανά Σκαρτσίλα, «το Πέταγμα της πεταλούδας», Εκδόσεις 24 γράμματα

Δημήτρης Βαρβαρήγος: Νανά Σκαρτσίλα, «το Πέταγμα της πεταλούδας», Εκδόσεις 24 γράμματα

Το Πέταγμα της Πεταλούδας παρά την πλούσια πλοκή του και τις απρόσμενες ανατροπές καταγράφει τις πορείες ανθρώπων με το συναίσθημα που χαρακτηρίζει τον σημερινό πολιτισμό μας. Άνθρωποι αναγνωρίσιμοι που παλεύουν με όλες τις αντιξοότητες μέχρι να φτάσουν στον επιθυμητό τους στόχο.

Η συγγραφέας δημιούργησε αληθινούς χαρακτήρες. Ψυχολογικά όντα, όπου η σχέση τους με τον κόσμο και η γνωριμία τους με αυτόν τους κάνει να διέπονται από ένα υποκειμενισμό και να κινούνται σε παράλληλους δρόμους δίχως να διασταυρώνονται με τον άλλον.

Η Δάφνη, η κεντρική ηρωίδα, που μοιάζει να τα έχει όλα -ομορφιά, οικονομική άνεση, ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον- εγκαθίσταται στην παλιά επιβλητική έπαυλη της αριστοκράτισσας γιαγιάς της, στο Λήντς της Αγγλίας, για να κάνει μεταπτυχιακό στη κοινωνιολογία.

Ο θρύλος, λέει, πως είναι στοιχειωμένη. Τι μπορεί να πάει στραβά; Τα πάντα!

Μα οι αληθινοί εχθροί είναι οι ίδιοι οι ήρωες και ο τρόπος που επενεργούν στα γεγονότα θέτοντας τους αντιμέτωπους σε κάθε τους απόφαση και πράξη.

Η έγκαιρη όμως επέμβαση του Ρέιφ της σώζει τη ζωή. Τον ερωτεύεται παράφορα και παντρεύονται.

Ο έρωτας ως σφοδρή επιθυμία είναι η πιο αλάνθαστη δυναμική διάσταση που φέρνει στην επιφάνεια, το υποσυνείδητο. Ρίχνει φως σε κάθε απόμερη γωνιά της καρδιάς αντιστρέφοντας τους προϋπάρχοντες όρους επηρεάζοντας κάθε εσωτερική και εξωτερική κατάσταση. 

Προστατευτικός, αξιόπιστος και αφάνταστα ελκυστικός κερδίζει τη συμπάθεια της Δάφνης που δεν γνωρίζει αλλά δεν είναι και προετοιμασμένη για την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τον «τέλειο» αυτόν άντρα.

Ο έρωτας γίνεται παγίδα, οι ηθικές αξίες σαρώνονται σαν ασήμαντες λεπτομέρειες και η αθωότητα μετατρέπεται σε συνενοχή. Όταν αντιλαμβάνεται ότι ο Ρέιφ είναι μέλος ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης, τον εγκαταλείπει.

Οι αγωνίες αντικαταστάθηκαν από το βαθύ φόβο για το μέλλον. Αυτό καθιστά ζωτικής σημασίας θέμα την ένταξη της σε έναν άλλο τρόπο ζωής από τον οποίο μοιάζει να μην μπορεί να ανεχθεί για να επιζήσει.

Τα νέα δεδομένα που απρόσμενα παρουσιάστηκαν στη ζωή της, υποσκάπτουν την αυθεντικότητα και την αίσθηση της ασφάλειας της. Αν αποδεχόταν τη ζωή του άλλου, ένιωθε πως θα διεξήγαγε έναν άνισο αγώνα εναντίων των εσωτερικών δομών που ήταν διαμορφωμένος ο χαρακτήρας της.

Μετά από τις δραματικές αποκαλύψεις καταφεύγει στην οικογένειά της στην Καστέλα. Έρχεται σε σύγκρουση μαζί τους και φεύγει από το σπίτι. Με πλαίσιο τις πολιτικές εξελίξεις δεκαετίας -μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004-, αφήνει τη βολή της και ακολουθεί τη μακριά πορεία προς την αυτογνωσία και τη χειραφέτηση με πλήρη επίγνωση των κινδύνων με τους οποίους συνδέεται η αναζήτηση αυτή.

Στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζει καταστάσεις δύσκολες που κάνει ακόμα πιο δύσκολες η απώλεια. Στην προσπάθειά της να ξαναπιάσει το νήμα της ζωής της από την αρχή, εμπλέκεται με ανθρώπους του υπόκοσμου.

Αφήγηση με κορυφώσεις, πολλές συγκρουσιακές δοκιμασίες, αντιθέσεις, ρήξεις και ανατροπές δυναμώνουν το ενδιαφέρον των περιγραφών για εκείνα τα μυστικά που είναι θαμμένα στο βάθος του χρόνου από την ίδια της την οικογένεια και που θα καθορίσουν τη ζωή της.

Με δυνατό ύφος γραφής η συγγραφέας, βασισμένη στη σημασία των λέξεων ως εκφραστικό μέσον χαρίζουν εικόνες και μετουσιώνουν τον μύθο σε πραγματικότητα.

Μια ιστορία πυκνή σε νοήματα και χαρακτήρες που καθρεφτίζει τη μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας εποχή με στοιχεία ρατσιστικής βίας στην Ευρώπη του εικοστού πρώτου αιώνα. Οι ήρωες στοιχειοθετούν τη μορφολογία μιας ολόκληρης εποχής. Την ιστορία του τόπου τη γράφουν απλοί άνθρωποι με τις επιλογές τους, τις συγκρούσεις, τα λάθη τους. Εδώ δείχνουν την αγωνία και ταυτόχρονα την προσδοκία τους να βρουν το δρόμο τους ακροβατώντας κάποιες φορές μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας, ανάμεσα στον έρωτα, τις επαγγελματικές επιλογές και τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.