You are currently viewing Κοσμάς Κοψάρης, Στέργιος Φωτόπουλος, Αυτεπίγνωσης επίμετρο, εκδ. Βακχικόν.   

Κοσμάς Κοψάρης, Στέργιος Φωτόπουλος, Αυτεπίγνωσης επίμετρο, εκδ. Βακχικόν.  

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το συγκεκριμένο ποιητικό βιβλίο. Αφορά την ύπαρξη, όπως αυτή διακλαδίζεται μέσα από τις πολλαπλές εκφάνσεις του έρωτα. Η οντολογική διερεύνηση του ποιητικού υποκειμένου σχετίζεται με την αποτύπωση όλων των παραμέτρων που οδηγούν στην πληρότητα και στην αυτοπραγμάτωση. Οι ήσσονες λυρικοί τόνοι των ποιημάτων του εναλλάσσονται με ένα ρεαλιστικό ύφος που σε κάποιες στιγμές καταμαρτυρεί ότι πίσω από τον άνθρωπο που ονειρεύεται υπάρχει εκείνος που επιζητεί επίμονα να αλλάξει τον κόσμο, μετασχηματίζοντας τα υπάρχοντα κακώς κείμενα του κοινωνικού μηχανισμού.

Η μαγεία σε αυτή την συλλογή είναι η ποιητικότητά της ως αυτοαναφορικότητα. Ο ποιητής πασχίζει πάντα να ακτινογραφεί τον εκφραστικό του καμβά, να αποζητά την λέξη που ως το πλέον κατάλληλο αισθητικά σημαίνον ευθυγραμμίζεται με την μεστότητα του σημαινόμενου ως περιεχόμενο. Ξεχωρίζουν οι υπέροχες εικόνες των ποιημάτων, ο συνδυασμός στατικών περιγραφών με την ζωντάνια του ατόμου σε διαρκή κίνηση και παρατηρητικότητα, ο κινηματογραφικός τρόπος απόδοσης των αναπαριστώμενων συμβάντων, η αρμονική συνύπαρξη των αντιθετικών σχημάτων, η άρση της επικείμενης ματαίωσης με αντισταθμιστικό εργαλείο και οχηματαγωγό αυτή καθαυτή την ποίηση ως διέξοδο και ως καταφύγιο ζωής, η επισήμανση του κινδύνου της ανυπαρξίας που ελλοχεύει στην κάθε στιγμή που το άτομο αδρανεί πνευματικά και ναρκοθετείται.

Τονίζεται η αναγκαιότητα του μηχανισμού της ενδοσκόπησης ως θεμελιώδης τρόπος αναθεώρησης καταστάσεων αλλά και διεκδίκησης της αυθεντικότητας της ζωής ως άξια βιωμένη εμπειρία. Κάθε αρνητική συγκυρία που οδηγεί τον κριτικό μας νου σε αγκυλώσεις μπορεί να αποβεί θετική από την στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι να δούμε τον κόσμο στην φωτεινή εκδοχή του, έστω και αν μάς παγιδεύουν ενίοτε επικαλύψεις σκότους. Ο Φωτόπουλος με τον ακριβή και καίριο ποιητικό του λόγο θέτει πανοραμικά πλάνα στον κόσμο και στην καθημερινότητα του σήμερα, προτείνοντάς μας να αντιμετωπίζουμε αισιόδοξα την όποια δυσκολία ώστε να βγαίνουμε αλώβητοι από την κάθε ενδεχόμενη δοκιμασία. Η ποίησή του βλέπει καταφατικά την ζωή.

 

Δρ. Κοσμάς Κοψάρης, κριτικός.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.