You are currently viewing Ευθυμία Κ. Μυλωνά: Εύη Ραχάλ, «Δημήτρης και Ταρζάν-Θα με πάρεις μαζί σου;». Παιδική Λογοτεχνία. Εκδόσεις ΑΩ

Ευθυμία Κ. Μυλωνά: Εύη Ραχάλ, «Δημήτρης και Ταρζάν-Θα με πάρεις μαζί σου;». Παιδική Λογοτεχνία. Εκδόσεις ΑΩ

Διαβάζοντας το παιδικό βιβλίο της Εύης Ραχάλ, ο μικρός αναγνώστης έρχεται σε επαφή με  μια δυνατή ιστορία φιλίας, όπου οι αφηγητές εναλλάσσονται και του θέτουν ερωτήματα. Ο χρόνος παίζει τα δικά του παιχνίδια και στο τέλος εξισώνεται με το παρόν, με έναν ευρηματικό τρόπο που ξαφνιάζει πολύ ευχάριστα τον μικρό αναγνώστη.

Δύο αγαπημένοι φίλοι, ο Δημήτρης, ένα τρυφερό, χαμογελαστό αγόρι, και ο Ταρζάν, ένας αξιολάτρευτος γάτος με ταλέντο στη μαγειρική, ξανασυναντιούνται μετά από πολύ καιρό, καθώς μια μετακόμιση τους κρατά μακριά. Μέσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες και καλούνται να ξεπεράσουν,  τα παιδιά «συστήνονται» με τα χαρακτηριστικά  της  αληθινής φιλίας, ενώ η  αναδρομική πλοκή γεμάτη ανατροπές «εμπνέει» στα παιδιά την υπομονή απέναντι στο αβέβαιο στοιχείο της ζωής και κρατά το ενδιαφέρον τους  αμείωτο. Ενεργοποιείται η δημιουργικότητά τους και καλλιεργείται η προσαρμοστικότητά  τους, ώστε να μπορέσουν αργότερα  να ανταπεξέλθουν στα αναπάντεχα της ζωής με ψυχραιμία και ευελιξία.

Ο τρόπος γραφής της Εύης Ραχάλ είναι υποδειγματικός και υπεύθυνος. Η γλώσσα είναι φροντισμένη, χωρίς πομπώδεις εκφράσεις και περιττά λογοτεχνικά στολίδια, ενώ οι αφηγηματικές τεχνικές όπως ο διάλογος, οι περιγραφές και ο πλάγιος λόγος,  εναλλάσσονται, με λογοτεχνική δεινότητα, προσδίδοντας ζωντάνια και αμεσότητα στο κείμενο.

Η εικονοποιητική γραφή της συγγραφέως συνεπαίρνει τον αναγνώστη και τον τοποθετεί «παρόντα» σε κάθε σκηνή της ιστορίας. Η αγωνία του παρατείνεται με το ερώτημα που θέτει ο Ταρζάν στο Δημήτρη «Θα με πάρεις μαζί σου;» λίγο πριν το τέλος του βιβλίου. Η συγγραφέας επιφέρει τη λύτρωση και την ισορροπία στην ψυχή του μικρού αναγνώστη και τον αγκαλιάζει νοερά με την τελευταία φράση της ιστορίας.

Η ταλαντούχα εικονογράφος Πέρσα Ζαχαριά μέσα από ζωντανά χρώματα και λιτές αναπαραστάσεις  μετατρέπει το κείμενο σε εικόνα και το συντροφεύει χωρίς να το «πνίγει», αφήνοντας «χώρο» στον μικρό αναγνώστη να το απολαύσει. Μέσα από την εικαστική της ματιά αναδύεται όλο το φάσμα συναισθημάτων των πρωταγωνιστών, όπως η αγωνία που βιώνουν κατά τη διάρκεια των περιπετειών τους, αλλά κυρίως η αγάπη που υπάρχει ανάμεσα τους.

Τα παιδιά θα απολαύσουν την ανάγνωση και ταυτόχρονα θα ψυχαγωγηθούν και θα μυηθούν σε μια τρυφερή ιστορία, με ευφυή και ανατρεπτικό τρόπο χωρίς διδακτισμούς και αναχρονιστικές λογικές,  η οποία αναδεικνύει μια υποδειγματική στάση ζωής.

 

 

Η Εύη Ραχάλ γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι εκπαιδευτικός της Αγγλικής γλώσσας και παράλληλα φοιτήτρια του Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής και Συγγραφής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο εκδόθηκε το 2021, με τίτλο Δημήτρης και Ταρζάν. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

 

Η Ευθυμία Κ. Μυλωνά είναι Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής και Συγγραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχει συγγράψει παιδικά παραμύθια καθώς και καινοτόμα εκπαιδευτικά εγχειρίδια, τα οποία έχουν δημοσιευθεί διαδικτυακά στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/@paramythiameeythymia και στο φωτόδεντρο (εκπαιδευτικά σενάρια https://photodentro.edu.gr/ls/handle/8585/230?&locale=el ,  https://photodentro.edu.gr/ls/handle/8585/234?&locale=el ή e-yliko https://photodentro.edu.gr/ugc/r/8525/2403?locale= ) του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού.  Πολλά διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό τύπο, σε λογοτεχνικά περιοδικά, ηλεκτρονικά και έντυπα.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.