You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Ζουν ανάμεσά μας και κάνουν ό,τι θέλουν…

Λένη Ζάχαρη: Ζουν ανάμεσά μας και κάνουν ό,τι θέλουν…

Η επιδρομή εντόμων στη χώρα μας είναι βέβαιη και ανησυχεί τους εντομολόγους καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα να την αντιμετωπίσουν.
Στη Δυτική Αχαΐα και συγκεκριμένα στο χωριό Μετόχι, χιλιάδες σκαθάρια έκαναν την εμφάνισή τους κατακλύζοντας ένα ένα τα σπίτια. Αυτό δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζει αν σκεφτούμε πως στη χώρα έχει κάνει την εμφάνισή της εδώ και τρία χρόνια η περίφημη «Γαλάζια ακρίδα», με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, τη γεωργία, την υγεία κλπ. Μάλιστα,
όπως δήλωσε υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Αντιπολίτευσης που ασχολείται σοβαρά με το θέμα, γιατρός στο επάγγελμα, αυτό το είδος ακρίδας κατασπαράσσει ό,τι βρει μπροστά της μετατρέποντας τα πάντα σε άγονο έδαφος.
Ωστόσο, η ευθύνη για την εμφάνιση των εντόμων αυτών αποδίδεται σε ένα σπάνιο είδος κοριών και μάλιστα στον λεγόμενο «Αρχικοριό». Αυτοί διεισδύουν παντού και ανοίγουν τον δρόμο στα υπόλοιπα έντομα. Τρέφονται με καλώδια τηλεπικοινωνιών και – αν είναι δυνατόν- με ψιθύρους σε διαδρόμους ή τηλεφωνικές συνδιαλέξεις! Δυσχεραίνουν απίστευτα το έργο των εταιριών τηλεπικοινωνίας, ζουν στο σκοτάδι ή το ημίφως – ενίοτε στο φως αλλά για λίγο – κι ευδοκιμούν όπου υπάρχει υγρασία από σάλια! Ακόμα κι από δάκρυα, αλλά αυτό περνάει στα ψιλά γράμματα.
Η κατάσταση στη χώρα θυμίζει τις «Επτά πληγές του Φαραώ», αν και ποτέ δεν είδαμε τις παχιές αγελάδες…
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του περιοδικού μας – διαθέτουμε προσωπικό εντομολόγο – δακοκτόνο κλπ.- το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο καταβάλει κάθε προσπάθεια να βρει το φάρμακο εκείνο που θα εξοντώσει τα επικίνδυνα ζωύφια, χωρίς όμως αποτέλεσμα!
Μια απόρρητη έρευνα που διέρρευσε αποκάλυψε ότι ήρθε στο φως χειρόγραφο που περιλαμβάνει άγνωστο κείμενο του Θουκυδίδη στο οποίο ο μεγάλος ιστορικός και λάτρης της Αθήνας καταγράφει συμβουλές του Περικλή, για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης των εχθρών της Δημοκρατίας!
Ονομάζει «σκώρους» αυτούς που προσπαθούν να ξηλώσουν την εικόνα ενός πολίτη άξιου, όπως ο σκώρος τον μάλλινο χιτώνα που τον γεμίζει τρύπες- , «κοριούς»  αυτούς που κρυφακούν τους συμπολίτες τους και τους κρατάνε, στη συνέχεια, στο χέρι και τους εκβιάζουν και «ακρίδες» – αυτούς που πέφτουν πάνω στο δημόσιο χρήμα, στις δημόσιες λειτουργίες και προσπαθούν να ωφεληθούν σε βάρος της Πόλης. Προτρέπει τους Αθηναίους όπου τους βλέπουν και τους αναγνωρίζουν να τους πατάνε κάτω με τα σανδάλια τους! Ποτέ να μην τους δίνουν βήμα να πράξουν τα χείριστα που επιθυμούν…

Μπορεί να υπάρχει μεγάλη δόση (μαύρου) χιούμορ στα παραπάνω και ποιητική αδεία να γράφουμε κάποιες υπερβολές. Είναι όμως αλήθεια πως οι πρόγονοί μας σε τέτοιες περιστάσεις θα είχαν αντιδράσει με τους θεσμούς που είχαν στη διάθεσή τους.

Να μιλήσουμε πάλι για τη δυστοπία στην οποία ζούμε; Ποιο το νόημα; Κανείς από εσάς ή από εμάς δεν είναι κάτοικος άλλου πλανήτη. Ζούμε τις ίδιες αγωνίες. Πανδημία, ασθένειες, υγεία, αν τα χρήματα που παίρνουμε θα φτάσουν για όλο τον μήνα, ενέργεια, θέρμανση, κατάργηση ιδιωτικότητας, όποιος έχει παιδιά που πάνε σχολείο τρελαίνεται για το πώς τα παιδιά του θα καταφέρουν να σπουδάσουν, καμία επαφή με τους διπλανούς μας, κανένα μοίρασμα…

Σκουντουφλάμε καθημερινά σε πράξεις που μαστιγώνουν την ανθρωπιά μας! Μ’ έναν ύπουλο τρόπο καθιστάμεθα ένοχοι για όλα τα εγκλήματα σε βάρος γυναικών και παιδιών. Για βιασμούς, φόνους, πνιγμούς ανθρώπων που παλεύουν να περάσουν απέναντι, αλλά πνίγονται κι αν τους συμπονάς και θλίβεσαι είσαι τουλάχιστον προδότης! Κι όμως! Ένοχοι είναι αυτοί. Που δέχονται καταγγελίες και τις αφήνουν να περνάνε έτσι, αδιάφορα. Για να μην εμπλακεί και κάποιος δικός τους. Προσφέρεται κρέας παιδικό σε τιμή ευκαιρίας…
Μέχρι πριν κάποιο καιρό πίστευα πως τα περιστατικά είναι λίγα… Τώρα δεν θέλω να βλέπω γιατί στο ένα που φανερώνεται καταλαβαίνω πως άλλα πενήντα κρύβονται κάτω από την αθλιότητα μιας ζωής χωρίς προοπτικές.
Είναι τα έντομα… Οι κοριοί που θέλουν να μάθουν τα μυστικά κι η Ακρίδα που αλώνει τα πάντα.

Για τα δράματα και τα τραύματα…
Για το Αύριο της χώρας – που κινείται στην κόψη του ξυραφιού
Για το Μέλλον των παιδιών που δεν έχουν γονείς με τσαμπουκά να τρέξουν για να μην πεταχτούν στους Καιάδες
Για την αλητεία που σκοπεύει να στερήσει τη δωρεάν Υγεία και τη δωρεάν Παιδεία….

Σκουντουφλάμε πάνω στις δαγκάνες τους…  Σκουντουφλώντας πάμε!!!

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

This Post Has One Comment

  1. ΜΚ

    Οπου ναναι και στο πιάτο μας…

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.