You are currently viewing Λένη Ζάχαρη, Σκιτσογραφίες: Ειρήνη Παραδεισιανού 5Χ5

Λένη Ζάχαρη, Σκιτσογραφίες: Ειρήνη Παραδεισιανού 5Χ5

Τάξη

Να ζεις τη ζωή σου με τάξη. Πόση δυστυχία κρύβει αυτή η επιταγή. Τι βίαιο τράνταγμα του νου αυτή η ευθεία. Να ουρανοδρομείς, καλέ μου. Μάθε το πια πως άλλη οδός πέρα απ’ τα σύννεφα δε στέκει. Να υψώνεσαι πιο πάνω από τα νέφη των άλλων και να τους βγάζεις τη γλώσσα. Η τάξη ,το κουτί ,ο πνιγμός, ο ρόγχος του τέλους. Η τάξη βαθιά ραμμένη στο νήμα της τύψης.

 

Παραμύθι

Του ζητούσε να της πει ένα παραμύθι. Απ’ αυτά που δεν έχουν αρχή μήτε τέλος. Που απλώνονται σε διάστημα αχανές και σε τραβούν απ’ τα μαλλιά και σου γυρεύουν να γευτείς την τέφρα. “ Ποιο παραμύθι να μιλήσει για την πέτρα;” Αντέλεγε εκείνος. “ Όποιο παραμύθι κι αν σου πω, εσύ θα με κοιτάξεις με μάτια πουλιού που το φυλακίσαν σε συρμάτινα δίχτυα. Είσαι απ’ αυτές. Τις γυναίκες που δεν ξεδιψούν εύκολα. Τι να σου δώσω που να μην το βρεις λειψό;”

Ποίημα

Μοιάζει το ποίημα με λευκό χνούδι στις άκριες των χειλιών βαρύθυμης κυρίας. Κάθεται σε πολυθρόνα και κοιτά στον καθρέφτη την όψη της. Βλέπει το πρόσωπο αρραγές και γελά. Κατεβάζει τον καθρέφτη στο ύψος της κοιλιάς της και κλείνει τα μάτια. Και τότε το χνούδι γίνεται δασωμένο σμήνος πουλιών και ορμά να την πνίξει.

Georges Braque Lithograph 1955

Πουλί

Πουλί με τις φτερούγες διπλωμένες ,να μην τις βρίσκουν τα σκάγια των επίγειων, γαντζώνει τα νύχια στο σύρμα. Το ράμφος γερτό στο στήθος. Θαλασσοπούλι της αργής θλίψης . Αθέατο στους άβρεχτους και τους χορτάτους.

Βλέμμα

Το μόνο αντίδοτο στη σήψη είναι το γυμνό βλέμμα. Δίχως παραπλανητικούς φακούς. Το δίλημμα τότε χάσκει με τον ίλιγγο του γκρεμού στο στέρνο. Ο Οιδίποδας, γυμνός από την πλάνη του, κρατά τα σκοτωμένα μάτια στα χέρια του και μας περιγελά.

 

Η Ειρήνη Παραδεισιανού γεννήθηκε το 1972. Εργάζεται ως φιλόλογος στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχει εκδώσει δυο ποιητικές συλλογές.

 

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.