You are currently viewing Νίκος Φαρούπος, Παγκάκι Νο 11

Νίκος Φαρούπος, Παγκάκι Νο 11

To Amber Alert έδειξε ότι αναζητείται για τρίτη μέρα ο κύριος Πέτρος Χάλαρης, συνταξιούχος του δημοσίου, πάσχων από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Δεν τον είχε δει κανείς. Ήταν εκείνες οι δύσκολες μέρες με τις διαδηλώσεις και τις απεργίες.

Την τέταρτη μέρα το πρωί της πρώτης του Νοεμβρίου ο κύριος Πέτρος βρέθηκε στο παγκάκι Νο 11 της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, στον Άλιμο. Ακίνητος, στραμμένος προς τη θάλασσα. Φορούσε ένα μαύρο σταυρωτό κοστούμι και δίχρωμα μυτερά παπούτσια, ντύσιμο μιας άλλης εποχής. Ξεκάλτσωτος. Τον βρήκε ένα περαστικό νεαρό ζευγάρι και δεν κατάλαβε στην αρχή πως ήταν πεθαμένος. Η πόζα του ήταν σχετικά ευθυτενής, απλώς το κεφάλι του είχε γείρει ελαφρά προς τα κάτω σαν να κοιμόταν.

Κανείς δεν σκέφτηκε να κοιτάξει την αναμνηστική φωτογραφία που βρέθηκε στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του. Ήταν μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβηγμένη από επαγγελματία φωτογράφο και πόζαρε ο ίδιος ο κύριος Πέτρος με την προ διετίας αποβιώσασα σύζυγό του, Ελένη.

Και οι δύο ήταν νέοι και ωραίοι. Εκείνος με το λεπτό του μουστάκι -με την ευθυγράμμιση της εποχής-, τα τονισμένα του υπερόφρυα, τα γυαλιά ηλίου, το καπέλο α λα Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και το μαύρο σταυρωτό κοστούμι με τα δίχρωμα μυτερά παπούτσια, κι εκείνη με το γελαστό  της βλέμμα, μια ανθοδέσμη στα χέρια και το κεφάλι να γέρνει με χάρη ελαφρά προς τα πίσω. Ήταν εντυπωσιακή, σαν σταρ του Χόλιγουντ, με τα μαύρα πλούσια μακριά της μαλλιά, τα γυαλιά πεταλούδα, τη γκρι φούστα, λίγο πιο κάτω από το γόνατο, και τη μοδάτη μαύρη γόβα. Αλλά ο νεαρός κύριος Πέτρος δεν πήγαινε πίσω.

Μια ανέμελη στιγμή γεμάτη ζωή, νιάτα, χάρη κι έρωτα.

Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας έγραφε ‘’Αναμνηστικόν από την αγαπημένη μου σύζυγο Ελένη’’. Η φωτογραφία ήταν τραβηγμένη στο παγκάκι Νο 11. Με ημερομηνία εν Αλίμω τη 1η  Νοεμβρίου 1950.

Νίκος Φαρούπος

Ο Νίκος Φαρούπος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κοινωνική ψυχολογία στην Αυστρία και σκηνοθεσία στην σχολή Κινηματογράφου της Ευγενίας Χατζίκου. Από το 1989 ασχολείται επαγγελματικά με τη συγγραφή σεναρίων. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και μελέτες.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.