You are currently viewing Νεφέλη Κονταρίνη: Μια πρωτογενής έννοια. Μια πορεία με σκέψη και αμφισβήτηση”, Εκδόσεις Θεμέλιο 2022

Νεφέλη Κονταρίνη: Μια πρωτογενής έννοια. Μια πορεία με σκέψη και αμφισβήτηση”, Εκδόσεις Θεμέλιο 2022

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ το βιβλίο “Νεφέλη Κονταρίνη. Μια πρωτογενής έννοια. Μια πορεία με σκέψη και αμφισβήτηση”.

«Κλείνοντας τα μάτια και κοιτώντας βαθιά μέσα μου, βλέπω σκοτάδι. Μια μαύρη τρύπα, η οποία σιγά σιγά μετατρέπεται σε εικόνες. Εικόνες που συνθέτουν μια προσωπική διαδρομή στον χώρο όχι μόνο της ζωής αλλά και της τέχνης. Ουσιαστικά ένας κοινός τόπος όσων με έχουν επηρεάσει και έχουν καθορίσει το προσωπικό μου όραμα…».

Ελάχιστη Γεωμετρία | Τέχνη και Επιστήμη – Σύμπαν | Αρχαιότητα | Πόλεμος και Ειρήνη | Τέχνη – Φιλοσοφία (Τα πάντα ρει) | Τόπος – Χρόνος, Εικόνα – Κινηματογράφος | Γυναίκα – Χειραφέτηση | Ιστορικό Τρίγωνο | Δημόσιος χώρος – Μουσεία | Πλοίο – Μουσείο Αβέρωφ | Λουτρό των Αέρηδων | Παζάρ Χαμάμ | Ισλαμικό Μουσείο | Κεραμεικός.

Με την έκδοση αυτή, η εικαστικός Νεφέλη Κονταρίνη παρουσιάζει το συνολικό έργο της, εκκινώντας από το 1985 και φτάνοντας στις μέρες μας. Ο αναγνώστης, μέσα από πλήθος φωτογραφιών, παρακολουθεί τη δουλειά της εικαστικού στο πέρασμα των χρόνων, ενώ για τη Νεφέλη Κονταρίνη και το έργο της γράφουν οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Αρετή Αδαμοπούλου, Ευαγγελία Διαμαντοπούλου, Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, Géraldine Georget, Σταύρος Κατσανέβας, Χριστόφορος Μαρίνος, Σάββας Μιχαήλ, Αναστασία Μιχαήλ-Πορτόλου, Άννα Μπαλλιάν, Κωνσταντίνος Μπάσιος, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Κώστας Ντάφλος, Παντελής Ξαγοράρης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Κώστας Στρατουδάκης, Φωτεινή Τσιμπιρίδου.
Επίσης, με την Κονταρίνη συνομιλούν η Elzbieta Koscielak, ο ΜΙΤ και ο Ζαχαρίας Σώκος.

Η Νεφέλη Κονταρίνη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στο Croydon College of Art and Design του Λονδίνου. Παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου, μαθήματα πολιτικής φιλοσοφίας στην Εταιρεία Φιλοσοφικών Ερευνών με καθηγητή τον Γ. Μανιάτη και μαθήματα του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με καθηγητές τους Γ. Ανδρεάδη, Γ. Βέλτσο, Δ. Καββαθά, Σ. Ροζάνη και Ε. Φουντουλάκη καθώς και το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με θέμα μουσική, κουλτούρα και επικοινωνία του Πανεπιστημίου Αθηνών με καθηγητή τον Γ. Μανιάτη. Δίδαξε εικαστικά σε σχέση με την αρχιτεκτονική στις Σχολές Μωραΐτη, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Κολλέγιο Αθηνών, Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, Σχολή Χιλλ, Εργαστήρι Χαλκίδας και Σχολή Βακαλό. Οργάνωσε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Το 1994 συμμετείχε στο πρόγραμμα «Μελίνα», που διοργάνωσε το Υπ. Παιδείας. Το σύνολο του εκπαιδευτικού της έργου για το Γυμνάσιο και το Λύκειο στη Σχολή Μωραΐτη περιλαμβάνεται στο βιβλίο της “Η Γέφυρα” (εκδόσεις Τζαφέρη, Αθήνα 1995). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, και σε συλλογικούς τόμους.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.