You are currently viewing Χρυσάνθη  Ιακώβου:  «Η Ντίσκο του Γκόγκολ», του Πάβο Μάτσιν, μτφρ Τέσυ Μπάιλα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2021

Χρυσάνθη  Ιακώβου:  «Η Ντίσκο του Γκόγκολ», του Πάβο Μάτσιν, μτφρ Τέσυ Μπάιλα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2021

 Σε κάποιο κοντινό ή μακρινό μέλλον, η Εσθονία δεν υπάρχει πια ως ανεξάρτητη χώρα, αλλά αποτελεί μέρος του Ρωσικού Βασιλείου. Εκεί, στην ήσυχη πόλη του Βιλτζάντι, θα συμβεί κάτι αναπάντεχο: θα αναστηθεί ο Γκόγκολ, επηρεάζοντας καταλυτικά τις ζωές των κατοίκων. Συγκεκριμένα, κάποιοι Εσθονοί –μια παρέα που αποτελείται από μικροαπατεώνες, «φιλοσόφους», βιβλιοπώλεις και ξεχασμένους μουσικούς– θα αναλάβουν τον αναστημένο συγγραφέα και σύντομα θα βρεθούν να διακηρύττουν την «αλήθεια» όπως οι ίδιοι τη βίωσαν.

Για όποιον ψάχνει ένα σουρεαλιστικό και αναπάντεχο μυθιστόρημα, με προεκτάσεις ιστορικές, πολιτικές, λογοτεχνικές και φιλοσοφικές, η «Ντίσκο του Γκόγκολ» είναι το ιδανικό. Πέρα από το ίδιο το γεγονός της ανάστασης του γνωστού συγγραφέα, ολόκληρο το βιβλίο είναι γεμάτο από απίστευτες σκηνές, παράξενους διαλόγους, παραισθήσεις των ηρώων του, δυστοπική ατμόσφαιρα και φυσικά διαθέτει και ένα απρόσμενο φινάλε.

Παρά το ασυνήθιστο θέμα και περιεχόμενο του βιβλίου, ο συγγραφέας διατηρεί μια νηφαλιότητα και μια ηρεμία στον τρόπο που γράφει. Του αρέσει να αναλύει τους ήρωές του, τις μεταξύ τους σχέσεις, τις επιθυμίες και τις αναζητήσεις τους. Οι ήρωες της «Ντίσκο» είναι καταβάθος απόλυτα συνηθισμένοι άνθρωποι, που η συνάντησή τους με τον Γκόγκολ θα τους επηρεάσει με διάφορους τρόπους. Ο Γκόγκολ εξάλλου δεν λειτουργεί παρά ως ένα σύμβολο, τόσο για τους ήρωες όσο και για τον συγγραφέα.

Ο Πάβο Μάτσιν με αυτό του το μυθιστόρημα θέλει να κάνει αιχμηρές αναφορές για πολιτικά ζητήματα, να δημιουργήσει παραλληλισμούς και συμβολισμούς αφήνοντας τον αναγνώστη να δώσει τις δικές του ερμηνείες, να καταθέσει φιλοσοφικές σκέψεις και να περιγράψει χαρακτήρες πολυεπίπεδους, συνδέοντάς τους με το γενικότερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Και όλα αυτά θέλει να τα ντύσει με ένα ξέφρενο περιτύλιγμα σουρεαλισμού, σάτιρας και μαύρου χιούμορ. Ένα βιβλίο τόσο πλούσιο και σύνθετο που προσφέρεται για διαφορετικές αναγνώσεις: ο καθένας μπορεί να αντλήσει τα δικά του συμπεράσματα, να σταθεί σε άλλα σημεία, να το ερμηνεύσει από την δική του οπτική και να το απολαύσει με έναν ολότελα διαφορετικό τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.