You are currently viewing Δημήτρης Κοσμόπουλος: Έθνος εξαιρετικά. Εκδ. Περισπωμένη

Δημήτρης Κοσμόπουλος: Έθνος εξαιρετικά. Εκδ. Περισπωμένη

ΕΚΔΟΘΗΚΕ από τις εκδόσεις Περισπωμένη το δέκατο τρίτο ποιητικό βιβλίο του Δημήτρη Κοσμόπουλου υπό τον τίτλο Έθνος εξαιρετικά. Πρόκειται για μια ποιητική σύνθεση, που αναπτύσσεται με την ανέλιξη μιας μουσικής φούγκας σε σαράντα δύο μέρη. Μέσα στην αχλύ του αναθρώσκοντος καπνού από τα θρυλικά τσιγάρα  Έθνος εξαιρετικά, που παρηγορητικά συνόδευσαν το βίο των γενεών των παππούδων μας, κινούνται και αναθάλλουν οι ίσκιοι της μνήμης.

Οι καραβοτσακισμένες γενιές των πολέμων του ΄22 και του ΄40 περπατούν μέσα στα βρεγμένα και ματωμένα χώματα μιας ιστορίας των αφανών. Εκείνων που ανώνυμοι διάβηκαν τη φωτιά του πολέμου και με τον ιδρώτα και το αίμα τους έχτισαν το σπίτι μιας ορφανής πατρίδας, πέρα από τις επίσημες αποτιμήσεις και τις ιστοριογραφικές αναλύσεις.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 σε πόλεις και χωριά σφραγίστηκαν με τις αφηγήσεις των ξερριζωμένων και των επιζώντων. Η ιστορία προσλαμβάνεται μέσα από την αφηγηματική της μυθολόγηση. Στη σύνθεση του κατακυρωμένου και βραβευμένου ποιητή οι λεπτομέρειες φωτίζουν με τρόπο προσωπικό τον ιστορικό χρόνο. Με την διερώτηση για το πώς κουβαλάμε-συλλογικά και προσωπικά- τις πέτρες αυτού του βάρους στην σημερινή τηλεοπτική μας αμνησία. Με μια ποιητική αφήγηση όπου κατορθώνονται μορφές, στις οποίες συγκεράννυνται και σμίγουν η έμμετρη ποιητική παράδοση και οι μοντερνιστικές κατακτήσεις ως ενιαίο σώμα της λυρικής μας παράδοσης, ο Κοσμόπουλος φανερώνει τον δικό του γνήσιο κόσμο, με τρόπο συνθετικό.

XXIV
[Μεραρχία Αρχιπελάγους] 

«…Αφιόν Καραχισάρ, στον ποταμό Πουρσάκ

τα μάνλιχερ καήκανε, οι γκράδες κάναν κράκ.

Στο Ντικελί ήπιαμε φαρμάκι, κρύο νερό στην Προύσα

πατρίδα γρηά και άσπλαγχνη κι απούσα…»

 

Η Μεραρχία Αρχιπελάγους. Στον επάνω ουρανό

λερή, κουρελιασμένη βόσκει χώμα κυανό.

Ξεπλένεται σ᾿ άγια νερά. Γαληνεμένοι

άντρες κοιτάζουν τις πληγές τους λυπημένοι,

 

να φέγγουν άστρα στο μεγάλο μοναστήρι

εκεί όπου σ᾿ άχρονης γιορτής το πατητήρι

πίνουν εχθροί και φίλοι, κλαίνε μεθυσμένοι

 

αδέρφια, στης αγάπης το ποτάμι ενωμένοι.

Κι οι γέροι, όσοι ξεμείναν άσημοι, την γύρη

γεύονται με τον άνεμο απ᾿ το αιώνιο πανηγύρι.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.