You are currently viewing Κατίνα Βλάχου: Στο πρώτο σκαλί, Χάικου με αίσθημα και νου. Συλλογικό. Πρόλογος: Βιβή Ακριτίδου, Επιμέλεια: Χρήστος Τουμανίδης. Επίμετρο: Βασίλης Πετικάς.  Έκδοση Β΄Λυκείου του 4ου Γεν. Λυκείου Καλαμάτας, 2023

Κατίνα Βλάχου: Στο πρώτο σκαλί, Χάικου με αίσθημα και νου. Συλλογικό. Πρόλογος: Βιβή Ακριτίδου, Επιμέλεια: Χρήστος Τουμανίδης. Επίμετρο: Βασίλης Πετικάς.  Έκδοση Β΄Λυκείου του 4ου Γεν. Λυκείου Καλαμάτας, 2023

Πριν από δυο περίπου χρόνια, γνώρισα την Παρασκευή Ακριτίδου, φιλόλογο και συγγραφέα πολλών βιβλίων, ποίησης κυρίως με ιδιαίτερη επίδοση στο χάικου. Γίναμε φίλες, αν και δεν έχουμε ακόμα βρεθεί από κοντά. Πέρυσι η Παρασκευή (η φίλη μου πια Βιβή) με έφερε σε διαδικτυακή επικοινωνία με 4 μαθητές της Β’ Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας. Με τους μαθητές αυτούς είχε δημιουργήσει έναν όμιλο με τίτλο “Εργαστήρι χάικου” και επί ένα χρόνο δούλεψαν πάνω στην ιδιαίτερη αυτή ποίηση τα απογεύματα της Κυριακής.

Η διαδικτυακή συνάντησή μου μαζί τους ήταν από τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής μου, αν και -ίσως και επειδή- με πολιόρκησαν με ερωτήσεις ευφυείς και απροσδόκητες. Πέρασε καιρός και πριν από λίγες μέρες έλαβα ένα βιβλίο, με τίτλο «Στο πρώτο σκαλί – χάικου με συναίσθημα και νου». Πρόκειται για μια συλλογή ποιημάτων χάικου, της οποίας συγγραφείς είναι ο Κωστής, η Ολυμπία, ο Νικόλας και η Σόνια και που προέκυψε από την πρωτοβουλία της Παρασκευής Ακριτίδου, η οποία μου έστειλε και το βιβλίο. Ενθουσιάστηκα και συγκινήθηκα. Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, όπως και στους μαθητές που ολοκλήρωσαν το «Εργαστήρι χάικου» με τέτοιο μεστό αποτέλεσμα.

Το βιβλίο «Στο πρώτο σκαλί» στήριξαν με τη γνώση, την τέχνη και την εμπειρία τους οι κύριοι Χρήστος Τουμανίδης –επιμέλεια- και Βασίλης Πετικάς –επίμετρο. Η δε Παρασκευή Ακριτίδου με τον πρόλογό της αναδεικνύει την δράση της μικρής ομάδας, με τρόπο που θα μπορούσε να εμπνεύσει  κι άλλους εκπαιδευτικούς κι άλλους μαθητές να προχωρήσουν σε ανάλογες πρωτοβουλίες.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην διευθύντρια του 4ου ΓΕΛ Καλαμάτας, κυρία Βασιλική Πανταζή, για την αμέριστη στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής και  στην Περιφέρεια  Πελοποννήσου που ανέλαβε την δαπάνη της έκδοσης. Είθε να τους μιμηθούν κι άλλα σχολεία κι άλλοι δημόσιοι φορείς.

Τα χάικου των μαθητών, τόσο τα ατομικά όσο και τα συλλογικά, είναι χαριτωμένα, ευφάνταστα, απρόβλεπτα και γεμάτα ευαισθησία.

 

 

Μερικά δείγματα:

Της Ολυμπίας Παπαμικρούλη:

 

Άλογα λόγια.

Καλπάζουν αθόρυβα

μέσα στη νύχτα.

 

Του Κωστή Παπαδέα:

 

Την Ιθάκη μου

Στο πρόσωπό σου ψάχνω…

Είσαι; Δεν είσαι;

Του Νικόλα Σαρμά:

Παζλ η ζωή μου‧

κι εσύ κομμάτι της

κάπου χαμένο…

 

Της Σόνιας Φράγκου:

 

Οι ελπίδες τους

σαν όστρακα στην άμμο.

Απεβίωσαν;

Και ένα συλλογικό:

Τα αισθήματα

σαν χαρτονομίσματα-

σκίζονται εύκολα.

 

Εύχομαι το «Στο πρώτο σκαλί» να ταξιδέψει μακριά και στους συγγραφείς του ν’ ανεβούν όλα τα σκαλιά της ζωής με θάρρος και φαντασία.

Εύχομαι στην Παρασκευή Ακριτίδου να συνεχίσει να εμπνέει και να εμπνέεται μέσα από την διδακτική προσφορά της.

 

 

Υ.Γ.  Όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί το βιβλίο μπορεί να επικοινωνήσει με το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, ώστε να το παραλάβει από τη διεύθυνση ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 125 ΚΑΛΑΜΑΤΑ – 24134) ή να το λάβει ταχυδρομικά ύστερα από συνεννόηση- τηλ. 2721021142 ή email: mail@4lyk-kalam.mes.sch.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.