You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας: “Ay, Carmela!” στο Θέατρο Μεταξουργείο.

Κωνσταντίνος Μπούρας: “Ay, Carmela!” στο Θέατρο Μεταξουργείο.

Το «μυστικό» επιτυχίας αυτού τού έργου είναι απλό (αλλά όχι και τόσο εύκολο στην πρακτική εφαρμογή του):

  1. Απευθύνεται στο συναίσθημα τού θεατή
  2. Είναι καλογραμμένο
  3. Είναι διαχρονικό ως αντιπολεμικό
  4. Βασίζεται στα ουμανιστικά ιδεώδη τού Διαφωτισμού
  5. Είναι μάθημα Δημοκρατίας, Ελευθερίας, Ισότητας, Ισονομίας, Δικαιοσύνης…
  6. Παραπέμπει στην αριστοτελική αποκωδικοποίηση τού αρχαίου δράματος
  7. Ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός διαποτίζει με τα παγκόσμια νάματά του το «υπό-κείμενο» (τον «υδροφόρο ορίζοντα»)…

 

Η μετάφραση/διασκευή/απόδοση τού δημοφιλέστατου αυτού κειμένου από τον εμπνευσμένο, δοκιμασμένο και επιμελή Διδάκτορα Κωνσταντίνο Κυριακού είναι απολύτως λειτουργική γιατί αναζητά και βρίσκει τις «αναλογίες» εκείνες που το εκσυγχρονίζουν χωρίς να το «πειράζουν».

Σκηνοθεσία κι ερμηνεία τού αντρικού ρόλου από τον ίδιο προσδίδει μία περαιτέρω συνοχή κι αισθητική ενότητα στο όλον εγχείρημα.

Δεν πρόκειται περί ομοιογένειας αλλά περί τελειοθηρίας.

Εκπληκτική η Κατερίνα Μπιλάλη, ειδικά στον ρόλο τής «νεκρής». Ανατριχιαστικός μαγικός ρεαλισμός νοτιοαμερικάνικου/μεξικάνικου τύπου. Η σύγχρονη «δυτική» δραματουργία, ήδη από τον εικοστό αιώνα, έχει προσαρμοστεί στην ιδέα ότι οι πεθαμένοι περπατούν (λίγο ή περισσότερο ή καθόλου) «αόρατοι» ανάμεσά μας. Κάτι τέτοιο συνιστά μιαν ιδιότυπη «μεταφυσική» πραγματιστικού τύπου. Ρεαλισμός, υλισμός κι η ανάγκη τού Ανθρώπου για υπέρβαση τού κυρίαρχου φόβου απέναντι στον Θάνατο οδηγούν σε μια εκλογικευμένη αντίληψη τού Επέκεινα πέρα από θρησκειολογικές αποτυπώσεις/διατυπώσεις.

Σκηνικό λιτό, σκηνικά αντικείμενα απολύτως απαραίτητα, ηχητικό τοπίο και φωτισμοί… όλα προσαρμοσμένα στην ιδέα ενός περιοδεύοντος θιάσου.

Δικαίως επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά (και θα συνεχιστεί πολλές θεατρικές περιόδους ακόμη) αυτή η απόλυτη, η δημοφιλής, η ευπώλητη αλλά όχι κι εύπεπτη μελοδραματική αναστατωτική καλλιτεχνική δημιουργία.

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασεολόγος και κριτικός

 

https://konstantinosbouras.gr

 

info:

https://www.xo.gr/theatro/theatrikes-parastaseis/ay-carmela-tou-chose-santsis-sinisterra-sto-theatro-metaxourgeio-2os-chronos/

 

”AY, CARMELA!” ΤΟΥ ΧΟΣΕ ΣΑΝΤΣΙΣ ΣΙΝΙΣΤΕΡΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ – 2ΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από 31/10/2023 έως 02/01/2024

 

Μετά τη θερμή ανταπόκριση κοινού και κριτικών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα και την Κοζάνη, η παράσταση “Ay, Carmela!” επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Μεταξουργείο.

Πρόκειται για ένα αντιφασιστικό, έντονα αλληγορικό κείμενο, η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται κατά την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Πρωταγωνιστές, δύο ηθοποιοί που, μέσα από την περιπέτειά τους, φωτίζεται η συλλογική τραγωδία ενός λαού που μαστίζεται από την εμφύλια διαμάχη, η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης που έρχεται αντιμέτωπη με τον πόνο, ο συλλογικός αλληλοσεβασμός, η αξιοπρέπεια του καλλιτέχνη, η ανθρώπινη ευαισθησία, καθώς και η ανάγκη να μη χαθεί η ιστορική μνήμη.

Ένα μανιφέστο κατά της βαρβαρότητας, γεμάτο χιούμορ.

Η Καρμέλα και ο Παουλίνο είναι δύο περιοδεύοντες ηθοποιοί που, εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με τα επιθεωρησιακά τους σκετς. Εξαιτίας ενός λάθους, περνούν στην περιοχή που ελέγχουν οι εθνικιστές τού Φράνκο και αιχμαλωτίζονται. Εκείνοι τούς διατάζουν να παρουσιάσουν, σε αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μια παράσταση για τα στρατεύματά τους και να συμπεριλάβουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας, με σκοπό να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών που πρόκειται να εκτελεστούν την επομένη.

Η Καρμέλα, αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την παρωδία παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο. Τελικά, ο Παουλίνο θα καταφέρει να συγκρατήσει την Καρμέλα ή η Καρμέλα θα ολοκληρώσει το σχέδιό της καταλήγοντας να εκτελεστεί;

 

Συντελεστές: Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού

 

Δραματουργία – Κινησιογραφία: Κατερίνα Μπιλάλη

 

Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα

 

Φωτισμοί: Λέων Εσκενάζη

 

Πρωτότυπη μουσική: Άρτεμις Ματαφιά

 

Εκτέλεση μουσικής – Ενορχήστρωση – Κιθάρες: Γιώργος Πατσιώτης

 

Τραγούδι: Άρτεμις Ματαφιά

 

Συνεργάτης σκηνοθέτης: Λευτέρης Παπακώστας

 

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού

 

Make-Up Artist: Οξάνα Πελιούχ (Data Type – Atelier de Beauté)

 

Hair Stylist: Organic Hair Spa by Athanasios

 

Στρατιωτικές στολές: Khaki Depot

 

Φωτογραφίες promo: Μαρία Χουρδάρη

 

Φωτογραφίες παράστασης: Φανή Τουμπουλίδου

 

Video παράστασης – Trailer: Νικήτας Χάσκας

 

Σχεδιασμός αφίσας: [βιβλιοτεχνία]

 

Παίζουν:

 

Κατερίνα Μπιλάλη

 

Κωνσταντίνος Κυριακού

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.