You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Εκλογές: η αποθέωση του σουρεαλισμού!

Λένη Ζάχαρη: Εκλογές: η αποθέωση του σουρεαλισμού!

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, συνοδοιπόροι στη ζωή και στα βάσανα!

Δεν είναι εκλογές αυτό που ζούμε! Είναι το πανηγύρι του τρελού! Έχουν βαλθεί να μας καταπλήξουν με την μπαρουφολογία τους ( μη μπερδευτείτε, τις μπαρούφες τους εννοώ!), με τις βλακείες που κάνουν ο ένας μετά τον άλλον, με τις απροσεξίες τους – ούτε τα παιδάκια στην παιδική χαρά – με το “ψάξιμο” της τελευταίας στιγμής να βρούνε ποια είναι η ταυτότητά τους και τι εντέλει πρεσβεύουν ως πολιτικοί κι ως κόμματα!
Ο σουρεαλισμός σε αποθέωση! Κι εμείς θεατές των παραστάσεων, ακροατές των απίθανων λόγων που εκφέρονται σαν να βγήκαν οι βάτραχοι από τα ποτάμια της Αττικής που πήραν φόρα να βρεθούν στη Βουλή! Αν ζούσε ο Αριστοφάνης θα είχε γράψει μέχρι τώρα ίσα με δέκα κωμωδίες.
Από το… περιβόλι του τρελού μας στέλνει ο άλλος, γλυκύτατος “μπαρμπούλης” δε λέω, στην αυτοδυναμία της Κυβέρνησης κουνώντας μας ελαφρώς και το δάχτυλο. Πάνε τα χρόνια που τραγουδούσε με μια κιθάρα για την Αριστερά… Αυτή η δεκαετία έχει περάσει και με τα vintage η πολιτική και οι πολιτικοί (sic) δεν έχουν πάντα καλή σχέση.
Ο άλλος πάλι, που μοστράρει και για γνώστης της αρχαιοελληνικής γλώσσας και για “μυαλό” και υπουργός ανάπτυξης, τον έχουν στο “καλό κανάλι” και τον ρωτάνε για τα Τέμπη και την υποψηφιότητα του παραιτηθέντος υπουργού  – που θα έπρεπε να τα ακούνε όλοι και να κρύβονται… – και απαντάει για το προσωπικό του έργο (!) και το έργο της κυβέρνησης! Τον άκουγα κι αναρωτιόμουν πόσο ηλίθιους μας θεωρούν, γιατί βέβαια είναι κοινή τακτική, που νομίζουν ότι μπορούν να μας παραπλανούν με απαντήσεις άλλα αντί άλλων! Δεν πρωτοτύπησε ωστόσο!
Μέσα στη μαύρη τύχη μας πετάγεται και το δημαρχόπουλο να μας μάθει γράμματα, ιστορία και φιλοσοφία! Αν δεν το γνωρίζατε, οι αρχαιολογικές “εσκαφές” γίνονται για να φανεί η “Πολιτεία” του Πλάτωνος που την έχουμε μπαζωμένη!!! Μπάζα έχει στο κεφάλι του το καημένο! Κι άντε και του κάνουμε το χατίρι εμείς οι φιλόλογοι που έχουμε μάθει να εξηγούμε τα ανεξήγητα χρόνια στο κουρμπέτι και καταλαβαίνουμε ότι του λείπει μια αναφορική πρόταση! “Στην οποία ζούσε ένας Πλάτωνας”… λέω εγώ τώρα, που δεν το σώζεις αυτό ούτε με σωσίβιο ούτε με σκάφος του λιμενικού. Βούλιαξε! Τέλος! Αυτές οι ρημαδο – εσκαφές;;; Έλεος! Ευτυχώς που μέσα στον προϋπολογισμό του Δήμου δεν ακούσαμε ότι εκτός από τον Μεγάλο περίπατο – σαν βασανιστήριο σε εξορία μου ακούγεται – προβλέπεται και η ανεύρεση της χαμένης Ατλαντίδας! Λέτε να μπει στο πρόγραμμα του θείου του; Τελευταία στιγμή όλο εκπλήξεις είναι όλοι!
Έκπληξη μας έκανε ο κ. Υπουργός που θέρισε συντάξεις, μισθούς, κι ό,τι μπορούσε να κοπεί στην προηγούμενη κυβέρνηση! Άγριες οι διαθέσεις του για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη Μεσαία τάξη – αν έμεινε και κανένας – με φορολόγηση! Το είχε κάνει μια φορά, έμαθε τον τρόπο και σκέφτηκε “καλόν έργον εποίησα”, ας το ξανακάνω! Όμως του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει, ώσπου η κουλούρα μπαίνει! Με συγχωρείτε, είναι θέμα ρίμας! Τον πρόγκηξαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, κατάλαβε ο Πρόεδρος ότι έγινε μ@&%^*@ και του έδωσε την κόκκινη γραβάτα στο χέρι! Άντε γιατί είναι κακόγουστος! Να πάρει κάποιον να του αλλάζει χρώματα! Στα ψηφοδέλτια όμως είναι γραμμένο το ονοματάκι του… Μπέρδεμα η κατάσταση.
Ο άλλος, ο πρωθυπουργός ντε… Αυτός κάνει γαργάρα τα Τέμπη, τις υποκλοπές, την ακρίβεια – δεν πάει σούπερ μάρκετ ο τύπος ούτε στέλνει την κυρία του με ορισμένο ποσόν και μετά να γυρεύει και ρέστα, έχει ιδέα τι περνάνε τα νοικοκυριά; – την υγεία, και πάει παντού σαν χαζοχαρούμενο… Κατά τ’ άλλα “εξαγώγιμος”, ούτε φέτα να ήταν! Βεβαίως και δεν κατάλαβα τι εννοεί ο ποιητής! Εξαγώγιμος… Μάλιστα! Καλά τα λέω, κάθε ατάκα θέλει πρώτ’ απ’ όλα ψυχαναλυτική προσέγγιση!
Όχι ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι… Αφήστε που όλοι μόλις δουν κόσμο γελάνε! Γιατί γελάνε; Είμαστε αστείοι; Και μας αγκαλιάζουν! Μη καλέ! Μη πιάνεστε! Κυκλοφορεί ακόμα κορονοϊός!
Όλοι θέλουν να γίνουν άρχοντες στην πόλη των τρελών! Οι τρελοί είμαστε εμείς που τους ακούμε. Που τρέχουμε να τους χαιρετήσουμε στις πλατείες και στους δρόμους κι αυτοί παίρνουν θάρρος και γίνονται χειρότεροι. Αμ, τώρα έπρεπε να γίνονται οι διαδηλώσεις και οι πορείες! Μπας και σκιαχτούν! Όχι πριν.
Έχουμε και τα μικρά κόμματα, τα ξέχασα αυτά! Με τους πύρινους λόγους, τα τραγουδάκια τους στις διαφημίσεις τους, με προγράμματα που όταν τα διαβάσεις ή τα ακούσεις μπορεί και να πιστέψεις πως ξαφνικά κανείς δεν θα αμφισβητήσει την κυριαρχία μας, αν ποτέ γίνουν κυβέρνηση, ή πως θα κατορθώσουν να γεμίσουν τον τόπο χρυσάφι και να γίνουν όλοι οι Έλληνες πλούσιοι διότι γνωρίζουν κάποιο μυστικό που οι ” άλλοι” κρύβουν επιμελώς εξυπηρετώντας συμφέροντα!! Το πανηγύρι του τρελού, λέμε!
Κοντά είναι η Κυριακή. Ψυχραιμία, αδέρφια. Η παροιμία είναι γνωστή και σοφή: ” Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”. Για εμάς στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα. Οι φόροι θα είναι δυσβάσταχτοι, τα καύσιμα θα είναι ακριβά και θα τουρτουρίζουμε τον χειμώνα, η Ουκρανία έχει πόλεμο και αυτή είναι η αιτία για όλα τα κακά της μοίρας μας! Ειδικά για την ακρίβεια! Η υγεία θα διαλύεται, καμία πρόληψη για την κακοποίηση παιδιών και γυναικών (μεθεορτίως τι να το κάνουμε; ), ανεργία, ΜΜΕ που λογοκρίνονται, υποκλοπές… Κι άλλα, καθημερινά και δύσκολα. Τουλάχιστον ας γελάμε με τις γκάφες τους κι ας συνειδητοποιούμε ότι μέσα σ’ αυτή την κοινωνία ζουν κι αυτοί και είναι το ίδιο άνθρωποι όπως εμείς…
Θα μου πείτε, παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή μας. Είναι αλήθεια εν μέρει. Εμείς παίρνουμε την απόφαση για τη ζωή μας. Συμμετέχοντας, απέχοντας, επιλέγοντας, κρίνοντας.
Άντε και καλά να περάσουμε!

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.