You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Πού να βρω μια Γ(γ)άζα;

Λένη Ζάχαρη: Πού να βρω μια Γ(γ)άζα;

Ἱμερόεσσ᾽, ἐρατή, πολυθάλμιε, παμβασίλεια, κλῦθι, μάκαιρ᾽ Ὑγίεια, φερόλβιε, μῆτερ ἁπάντων·

Ορφικός ύμνος που μιλά για τη θεά Υγεία και την εξυμνεί με όλα αυτά τα επίθετα για να δείξει πόσο σημαντική είναι για τον άνθρωπο. Γράφτηκαν πολλά για την υγεία και τις ασθένειες ήδη από τους αρχαίους χρόνους. Γνωρίζουμε όλοι τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη και τα συγγράμματά του. Στα τόσα σημαντικά που διαβάζει κανείς στα ιπποκρατικά κείμενα (το σύνταγμα των 60 τόμων με πραγματείες κι άλλα κείμενα που αποδίδονται στον Ιπποκράτη, τους μαθητές του κι άλλους γιατρούς νεότερων εποχών) είναι κι αυτό: «Όταν ασθενεί ένας πολίτης, ασθενεί ολόκληρη η πόλη». Όσο σπουδαίος είναι ο ορφικός ύμνος που εξυμνεί με τόσο υπέροχες, τόσο εύηχες λέξεις την Υγεία, άλλο τόσο σπουδαία είναι – ίσως ακόμα σπουδαιότερη – η ρήση των ιπποκρατικών κειμένων.

Το βίωσε η ανθρωπότητα στους αιώνες όταν λοιμώδεις νόσοι απειλούσαν με αφανισμό το ανθρώπινο γένος και μπροστά τους στέκονταν ανήμποροι πότε οι μάγοι των Φυλών, πότε οι Ιερείς των ναών, πότε γιατροί που δεν γνώριζαν ιατρικοί και σίγουρα οι γιατροί στα πρώτα βήματα της ιατρικής επιστήμης, αλλά και διάφοροι “αλμπάνηδες” που κερδοσκοπούσαν με τον ανθρώπινο πόνο. Μια απίστευτη περιπέτεια η ζωή κι ο θάνατος του ανθρώπου μέσα στους αιώνες. Ένα μυστήριο απροσπέλαστο που συνδέεται στενά με την εξέλιξη της ιατρικής και κατ’ επέκταση της αντίληψής μας για την Υγεία.
Για να μην ασθενεί η “πόλις” και κατά συνέπεια και το κράτος, από τα αρχαία χρόνια υπήρχε κρατική μέριμνα για τους ασθενείς. Που σημαίνει ότι η γενικότερη αντίληψη περί συμμετοχής ή, ορθότερα, περί πλήρους ανάληψης της ευθύνης από το Κράτος και υπήρχε και εφαρμοζόταν. Οι Αθηναίοι ανάπηροι – έστω κι αν αυτό μπορεί να περιοριζόταν στους γνήσιους πολίτες – λάμβαναν επίδομα για να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του βίου τους! Άρα, αγαπητό Ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Εντιμότατο Ελληνικό Κράτος, δεν υπάρχει καμιά πρωτοτυπία! Μήπως νομίζει κανείς ότι η σύγχρονη κοινωνία είναι κοινωνία προσφοράς και δωρημάτων και πως – μιλώντας για τα καθ’ ημάς – η εξέλιξή μας από τα χρόνια εκείνα αντικατοπτρίζεται στην Υγεία; Χα! Αν αφήσουμε στην άκρη την παραδοχή πως η επιστήμη, όπως έπρεπε, έχει εξελιχθεί και αντιμετωπίζει – στο πλαίσιο του εφικτού πάντα – τις ασθένειες και δύναται η Ιατρική πλέον να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του ανθρώπινου εγκεφάλου, οργανισμού, κλπ, μαζί με όσα γνωρίζουμε που δεν είναι και λίγα, υπάρχουν τομείς στους οποίους είμαστε ακόμα στο “α”.
Αν σκεφτούμε λ.χ την “Βασιλειάδα”, το έργο ζωής του Μ.Βασιλείου, στο οποίο υπήρχε νοσοκομείο, λεπροκομείο, μαιευτήριο, πτωχοκομείο, κι όλα ήταν εξοπλισμένα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τα κρατικά νοσοκομεία για τα οποία υποτίθεται ότι υπάρχουν κονδύλια, όχι τώρα, τριάντα χρόνια πίσω! Κι εμείς βιώνουμε την απόλυτη διάλυση!
Κτίρια, προσωπικό, υλικοτεχνική κάλυψη σε αποσύνθεση… Πώς λειτουργούν; Με το φιλότιμο των γιατρών και των νοσηλευτών. Μια κρίση όπως ήταν ο covid 19 και το σύστημα υγείας κράσαρε!

Αφού τα “έπαιξε” το σύστημα και τα νοσοκομεία, είπαν τα “μεγάλα κεφάλια” να αφήσουν εκτός και τους “κακούς” υγειονομικούς. Εκεί να δεις ντιν νταν το σύστημα… Διότι έπρεπε όλοι να εμβολιαστούμε. Έτσι απεφάνθησαν. Αφού το απεφάνθησαν και απεφάνθηκε άρχισε το κυνήγι. Διότι σύστημα Υγείας είναι αυτό που σε κυνηγάει να εμβολιαστείς όταν στα νοσοκομεία δεν έχει γάζα να σου δώσει…

Πόλεμος παντού…
Τώρα που είμαστε στο τσακίρ κέφι και δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η αρχαιότητα και έχει εκλείψει ο σεβασμός απέναντι στον Άνθρωπο – γιατί υπάρχουν κι αυτοί που βομβαρδίζουν τα νοσοκομεία και τις γάζες και τη Γάζα…- σκέφτηκε το υπόλοιπο Σύστημα για την Υγεία πως πρέπει να περιοριστούν τα έξοδα! Γιατί τις νύχτες βγαίνει και μοιράζει 50ευρα… Τι να πω, αστειεύομαι να μην αρχίσω να ουρλιάζω. Αποφάσισαν λοιπόν ότι οι ασθενείς που νοσούν με ανίατες ή χρόνιες παθήσεις πλέον θα πληρώνουν για τα απαραίτητα σ’ αυτούς υλικά κλπ… Ξέρετε εκεί που είχαμε πού και πού 0% συμμετοχή και λίγο το χειλάκι μας ευφραινόταν μαζί και το πορτοφολάκι μας;! Τώρα ποιος ξέρει με ποια Άλωση θα βρεθούμε αντιμέτωποι και δεν θα είμαστε και υπό την προστασία κανενός…
Το καλύτερο είναι αυτό με τον “ανενεργό” ΑΜΚΑ! Αν σου πετύχει τέτοιος, μην τολμήσεις να αρρωστήσεις! Διότι τα πληρώνεις όλα! Μη ξεχάσετε να δώσετε τα χαρτιά των παιδιών σας που πέρασαν σε Σχολές!!! Ή δεν ξέρω τι γίνεται με τους μη φοιτητές… Αν είναι κάνας άμοιρος άνεργος χωρίς ΟΑΕΔ, ούτε ψύλλος στον κόρφο του δηλαδή… κλπ, κλπ, κλπ. (Τώρα εγώ σκέφτομαι τη Λυδία Φωτοπούλου…)

Γιατί γράφω για τα θέματα αυτά; Γιατί έχω την τύχη να βρίσκομαι συχνά πυκνά στο νοσοκομείο και να ξέρω πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα. Πώς βλέπει το σύστημα τους ανθρώπους. Πώς βλέπει τους πάσχοντες, ακόμα και τους συνοδούς. Πώς βλέπει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές… Ανοιχτός και ατέλειωτος πόλεμος…

Ατέλειωτος πόλεμος είναι κι αυτός που τώρα ουρλιάζει στην Παλαιστίνη. Τον ξέρουμε χρόνια, αν δεν εξοντώσουν και τον τελευταίο Παλαιστίνιο δεν θα σταματήσει, τουλάχιστον πια είναι εμφανές αυτό που θέλουν. Ο Δυτικός Κόσμος δεν συγχωρεί στους Άραβες πολλά και κυρίως την ύπαρξή τους “μέσ’ στα πόδια του”, την εκμετάλλευση του πετρελαίου, τη δύναμη και τη δυναμική στην περιοχή. Δεν θα τους συγχωρεθεί ποτέ ότι κάποτε έφτασαν μέχρι τις πύλες της Δύσης. Ακόμα και η μετανάστευση δεν τους συγχωρείται… Βομβαρδίστηκε ένα νοσοκομείο. Άραγε, πόσο πόνεσε η Δύση γι’ αυτό; Πόσες γάζες έχει για τη Γάζα;

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.