You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Τα τύμπανα του πολέμου

Λένη Ζάχαρη: Τα τύμπανα του πολέμου

«Λίγο πριν την καταστροφή» ήταν ο τίτλος του προπερασμένου άρθρου μας. Η αλήθεια είναι πως φαίνεται να έχουμε, προς το παρόν τουλάχιστον, γλιτώσει τον Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται με βεβαιότητα.
Το Ιράν ανταπέδωσε στο Ισραήλ επωνύμως και το Ισραήλ, με τη σειρά του, ανταπέδωσε στο Ιράν την επίθεση. Το πρωί οι αναλυτές έλεγαν πως πρόκειται για μια χορογραφία των δύο χωρών, προσεκτικά σχεδιασμένη, έτσι, ώστε να μην προκληθούν τόσο σοβαρές καταστάσεις και χαθεί ο έλεγχος των πραγμάτων…
Σίγουρα οι εξελίξεις τρέχουν, οι καταστάσεις δεν είναι ξεκάθαρες και η αλήθεια δεν είναι απαραίτητα αυτή που φτάνει σ’ εμάς. Άλλωστε η άγνοιά μας είναι το πλεονέκτημα όσων λαμβάνουν αποφάσεις…
Δύο χώρες, η μία με πυρηνικά όπλα, η άλλη με εργοστάσια εμπλουτισμού, έτοιμες να αλληλοκαταστραφούν και να καταστρέψουν ό,τι υπάρχει γύρω τους, αυτή τη στιγμή απειλούν πραγματικά την παγκόσμια ειρήνη.
Αναρωτιούνται όλοι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση κάθε μιας από τις δύο χώρες. Αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Ισραήλ σε σχέση με το Παλαιστινιακό Ζήτημα, γιατί αυτό πυροδότησε αυτές τις αντιδράσεις. Αν γρήγορα δεν κατανοήσουν όλοι το τι πρέπει να συμβεί, θα μιλήσουμε για μεγάλη τραγωδία.
Το Ισραήλ οφείλει να σταματήσει το ολέθριο κυνήγι της Χαμάς ανάμεσα στους αμάχους και την εξόντωση των Παλαιστινίων, ο κ. Νετανιάχου οφείλει να αλλάξει στάση και να σταματήσει αυτή την τακτική γιατί τότε θα έχουμε εξελίξεις δραματικές και το Ιράν έχει δείξει τις προθέσεις του.
Μέχρι στιγμής, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι επιθέσεις ήταν ζήτημα γοήτρου και σύμφωνα με τους αναλυτές δεν θα έχουν συνέχεια εάν και εφόσον αλλάξουν συμπεριφορά και τακτική οι Ισραηλινοί… Το ζήτημα είναι να μην γίνει το μη αναμενόμενο λάθος, αυτό που δεν περιμένεις ποτέ και είναι ικανό να ξεκινήσει έναν πόλεμο.
Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και μεταξύ των Αραβικών χωρών και των συμμαχιών που προκύπτουν σ’ αυτή τη φάση. Αυτές οι καταστάσεις είναι που μεγεθύνουν τον φόβο σε περίπτωση μιας σύρραξης στην περιοχή.
Σαφώς και τα πράγματα έχουν θορυβήσει τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη λόγω και της οικονομίας, αλλά και των στρατιωτικών εξελίξεων. Δεν είναι δύσκολο να εμπλακούμε όλοι σε ένα μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων, επίσης.
Τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι έκρυθμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Στην Ουκρανία, από την άλλη, έχει χαθεί το παιχνίδι κι η Ρωσία φαίνεται ότι κερδίζει κατά κράτος. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ μετατίθεται μάλλον στην Ανατολή κι εκεί προσπαθούν να ελέγξουν τα πράγματα. Στόχος η αποκλιμάκωση.
Ας ελπίσουμε τα τύμπανα του πολέμου να σταματήσουν εγκαίρως!

Υγ…

Ας ευχηθούμε οι Έλληνες πολιτικοί να κρατάνε κλειστό το στόμα τους αυτό το διάστημα γιατί μπορεί να βάλουν σε μπελάδες τη χώρα. Θα υπερασπιστούμε, λέει ο άλλος, τον Δυτικό τρόπο ζωής και θα μπούμε μπροστά αν χρειαστεί κλπ. κλπ. κλπ. Η ανοησία έχει υπερπλεονάσει! Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι είμαστε εχθροί με τους Ιρανούς;;; Με τέτοια μυαλά θα μας βομβαρδίζουν όλοι οι… γείτονες! Μη μας φανεί παράξενο αν ξαφνικά σκάσει τίποτα περίεργο μέσα στην αυλή μας με τέτοιες δηλώσεις!

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.