You are currently viewing Θοδωρής Πετρόπουλος: Τα φιλιά των χεριών μου

Θοδωρής Πετρόπουλος: Τα φιλιά των χεριών μου

 

-Γυρεύω τον παλιό μου κήπο.

……………………………………………

ώρα πολλή λαχανιασμένος.

Γ. Σεφέρη. Ο γυρισμός του ξενιτεμένου  (απόσπασμα)

 

Γυρεύω τον παλιό μου κήπο

τα δέντρα μου΄ρχονται ως τη μέση

κι οι λόφοι μοιάζουν με πεζούλια

 

Με λίγους στίχους λογαριάστηκα στη ζωή μου. Νιώθω όπως με τα χαρτιά.  Ανακατεύω , κόβω , ανακατεύω ξανά , μοιράζω. Πάντα μου τυχαίνει κακό χαρτί. Έτσι και με τους στίχους. Σπάνια  μου κουμπώνουν. Δεν το ΄χω με την ποίηση , μάλλον δεν το ΄χα ποτέ. Μικρός σαν ήμουνα έστηνα ερωτικές ιστορίες με  τα χέρια μου. Κλείνω τα μάτια μου. 10 χρονών. Σάββατο βράδυ. Αύριο δε θα τη δω. Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Είναι όμορφη πολύ.  Δεν αντέχω να τη βλέπω παρά μόνο κρυφά, όταν δεν κοιτάζει προς το μέρος μου. Ονειρεύομαι πως τη συνοδεύω μέχρι το σχολείο, μέχρι τ’ Αγγλικά της. Την ξεμοναχιάζω στην εκδρομή, στην τάξη , στο διάλειμμα. Με κοιτάζει να παίζω μπάλα. Δε με βάζουν επιθετικό. Με βάζουν τερματοφύλακα ή αμυντικό. Πρέπει να βάλω γκολ. Αμυντικός έχω ελπίδα.   Κοιτώ τα χέρια μου. Προχωρώ τη σκηνή.  Τη φιλώ ξανά και ξανά. Στριφογυρνώ στο κρεβάτι μου.  Δεν μου φτάνουν οι σκέψεις , δεν πετυχαίνει η φαντασία , δεν πετυχαίνει η μαγιά , θέλω περισσότερη αληθοφάνεια, θέλω  και ηθοποιούς να τους  βλέπω  να ανταλλάσσουν το ακριβό φιλί.  Πλησιάζω το ένα χέρι δίπλα στο άλλο , τώρα τη βλέπω μπροστά μου. Είναι πολύ όμορφη, κλείνω τα μάτια ,τη φιλώ. Όπως θέλω. Αργά. Τη δεύτερη φορά δεν είναι το ίδιο. Κοιμάμαι αμέσως.   Κοιτώ τα χέρια μου. Ναι , γυρεύω τον παλιό μου κήπο , αυτόν με τα φιλιά των χεριών μου.

 

κι όμως σαν ήμουνα παιδί

έπαιζα πάνω στο χορτάρι

κάτω από τους μεγάλους ίσκιους

 

Αρκετές εκδοχές μου  πίσω στο χρόνο. Η κ. Γεωργία  μας βάζει μπροστά από τον πίνακα. Αγόρια και κορίτσια. Δίπλα μου η Βάσω. Μια γλύκα. Μας βάζει να πιαστούμε χεράκι όλους.  Εγώ είμαι που μου συμβαίνει αυτό το πράγμα; Κοιτώ ίσια μπροστά , μόλις που αναπνέω. Ίσια μπροστά μου είναι η συμμαθήτρια μου, η Ντ. που μ’αγαπάει. Εγώ όχι φυσικά. Εγώ αγαπώ μόνο τη Βάσω. Τα βράδια στήνω κοτζάμ θεατρικές παραστάσεις με τίτλο «το φιλί». Παίζω πάντα εγώ κι αυτή. Το αριστερό μου χέρι είναι Αυτή. Το δεξί μου εγώ. Καμιά φορά αλλάζω ρόλους στα χέρια μου. Κοιτώ ίσια μπροστά. Μόλις αναπνέω. Η Βάσω μου πιάνει το χέρι. «Εμείς μαζί» , μου λέει. Κοιτάζω ίσια μπροστά μου. Η Ντ… μου χαμογελάει. Εγώ όχι.

 

κι έτρεχα πάνω σε πλαγιές

ώρα πολλή λαχανιασμένος.

 

Τριγυρνώ στο παλιό μου σχολείο. Το γκρεμίσανε. Είμαι 55 .Την αυλή την αφήσανε. Βλέπω ίσια μπροστά μου. Πέτρινος περίβολος, ίδιος κι απαράλλαχτος. Κοιτώ καλύτερα. Είμαι  9 .  Βγάζουμε φωτογραφία με την Κ. Γεωργία και την τάξη μου στον πέτρινο περίβολο, δίπλα στο  γυμναστήριο. Γ δημοτικού , 1976. Χαμογελάστε. Χαμογελώ στην άκρη της φωτογραφίας. Τελευταίος στην πάνω σειρά στα δεξιά. Κοιτάζω γύρω μου, μέσα μου, ξανά γύρω μου .Δεν το ΄χω με τις φωτογραφίες . Δεν το ΄χα ποτέ. Η Βάσω λείπει από τη φωτογραφία. Είναι άρρωστη. Η αυλή μικραίνει.  Ο πέτρινος περίβολος φτάνει μέχρι τους ώμους μου. «Χαμογελάστε». Στραβώνω ένα χαμόγελο.

Τα δέντρα μου’ ρχονται ως τη μέση.

Κοιτώ τα χέρια μου.

 

 

Βιογραφικό:

 

Ο Θοδωρής Πετρόπουλος γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη
Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθώς και  Συμβουλευτική και Προσανατολισμό στο Τμήμα ΣΥ.Π της ΑΣΠΑΙΤΕ ΣΕΛΕΤΕ. Φοιτά στο διιδρυματικό  μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημιουργική γραφή και λογοτεχνική συγγραφή » που συνδιοργανώνουν το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Εργάζεται  29 χρόνια  στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση  ως φιλόλογος . Με την ποίηση και τη μουσική ασχολείται από παιδί. Έχει δημοσιεύσει ποιήματα σε ηλεκτρονικά περιοδικά όπως το Culture book, το Fractal, το Περί Ου και  τον Μανδραγόρα . Η πρώτη ποιητική του συλλογή είναι υπό έκδοση. Πεζά και ποιητικά  του κείμενα έχουν αξιοποιηθεί σε εκδηλώσεις του σχολείου του από τον ηθοποιό  Γρηγόρη Βαλτινό και τον καλλιτεχνικό αφηγητή και παρουσιαστή Αλέξη Κωστάλα.  Σε επίπεδο σχολικών εκδόσεων έχει οργανώσει κι επιμεληθεί  ερευνητικές εργασίες   για τη Νεοελληνική λογοτεχνία , τα ελληνόφωνα χωριά της Κ. Ιταλίας  και τη Θεσσαλονίκη.  Επίσης έχει ασχοληθεί με τη στιχουργική και τη σύνθεση τραγουδιών, ενώ εμφανίζεται περιοδικά   σε μουσικούς χώρους της πόλης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.