You are currently viewing Βάλτερ Πούχνερ: Πρωινές σκέψεις μιας Τετάρτης
AI Artificial Intelligence chipset on circuit board in futuristic concept suitable for future technology artwork, Technology abstract background, Vector illustration

Βάλτερ Πούχνερ: Πρωινές σκέψεις μιας Τετάρτης

Μονόδρομος ο μεταμοντερνισμός
σε αδιέξοδο οι αισθητικές αποδομήσεις
δεν υπάρχει τίποτα πια να ανατρέψεις
η τέχνη της οικοδόμησης λησμονήθηκε
κάθε απλός οργανισμός είναι πιο σοφός
που ξέρει πως όλα συνδέονται με όλα
απειλητική η πολυσημία του μετα-
παραπέμπει σε μια τελείως νέα αρχή·

θα είναι της τεχνολογίας όχι του μυαλού
της εφαρμογής κι όχι της δημιουργίας;
η αποφυγή της επανάληψης οδηγεί
σε ανόργανη τυχαιότητα, στάδιο
που έχει ξεπεραστεί προ πολλού
από τα έλλογα όρθια θηλαστικά;

Ποιος θα φέρει τις νέες ιδέες
ποιος έχει διαίσθηση κι έμπνευση
ο υπολογιστής υπολογίζει, συνδυάζει
δεν αισθάνεται και δεν δημιουργεί
το εφέ δεν έχει το βάθος
στις ρίζες το μέλλον ζει.

Βάλτερ Πούχνερ

Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε και σπούδασε στη Βιέννη, αλλά τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έχει ζήσει στην Ελλάδα. Είναι επίτιµος και οµότιµος καθηγητής Θεατρολογίας στο ΕΚΠΑ (ιδρυτής του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών µαζί µε τον Σ. Α. Ευαγγελάτο) και παρασηµοφορηµένο µέλος της Ακαδηµίας Επιστηµών της Αυστρίας. Επίσης, έχει διδάξει πολλά χρόνια στο Πανεπιστήµιο της Βιέννης, καθώς και σε πολλά ευρωπαϊκά και αµερικανικά Πανεπιστήµια.

Έγραψε πάνω από 120 βιβλία στα ελληνικά, αγγλικά και γερµανικά και δηµοσίευσε περί τα 500 µελετήµατα και περισσότερες από 1.000 βιβλιοκρισίες, για θέµατα της ιστορίας του ελληνικού και του βαλκανικού θεάτρου, καθώς και περί ελληνικής και συγκριτικής λαογραφίας και νεοελληνικών σπουδών και περί της θεωρίας του θεάτρου και του δράµατος. Από πολύ νέος γράφει ποίηση (κυρίως στα ελληνικά) αλλά µόνο πρόσφατα άρχισε να δηµοσιοποιεί τα έργα του.

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει περισσότερες από 20 ποιητικές συλλογές. (Ολοκάρπωση, Τελευταίες ειδήσεις, Αστροδρόμια, Η ηλικία της πλάνης, Ο κηπουρός της ερήμου, Οι θησαυροί της σκόνης, Κοντσέρτο για στιγμές και διάρκεια, Δώδεκα πεύκα κι ένας ευκάλυπτος, Μηνολόγιο του άγνωστου αιώνα, Πεντάδες, Το αναπάντεχο, Συνομιλίες στη χλόη, Το χώμα των λέξεων, Τα σημάδια του περάσματος, Τα δώρα, Ο κάλυκας του κρόκου, Υπνογραφίες, Αλάτι στον άνεμο, Η επιφάνεια του μυστηρίου, ο φωτεινός ίσκιος, κ.ά.)

This Post Has One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.