You are currently viewing Ντύλαν Τόμας: Σκοτεινά παραμύθια, Μτφρ: Έφη Φρυδά, Εκδ. Ροές

Ντύλαν Τόμας: Σκοτεινά παραμύθια, Μτφρ: Έφη Φρυδά, Εκδ. Ροές

Στα διηγήματα που παρουσιάζονται εδώ, ο Τόμας δεν έκανε τίποτα άλλο από το να προετοιμάσει το έδαφος για όλα αυτά για τα οποία έγινε παγκοσμίως γνωστός, αναμετρήθηκε με την ίδια του την έμπνευση και παρέδωσε στον σύντομο χρόνο ζωής του ένα σύνολο μεγαλειώδους σημασίας που ακόμα και σήμερα παραμένει υπό εξέταση.

Κάθε νεότητα κρύβει αναμφίβολα θησαυρούς που η ωριμότητα, όποια και αν είναι αυτή, δεν μπορεί να εξασφαλίσει, γιατί η νεανική ψυχή είναι ανερμάτιστη, ανεξάντλητη και ακατέργαστη. Να σημειωθεί πως μεταξύ 1930 και 1934 συγκέντρωσε στα σημειωματάριά του 200 σχεδόν ποιήματα και πως η μισή παραγωγή ποιημάτων του προέρχεται από την περίοδο των εφηβικών και μετεφηβικών του χρόνων. Παράτησε το σχολείο για να εργαστεί ως ανταποκριτής εφημερίδας, ενώ ήδη από πολύ πρώιμη ηλικία ξετυλίγει το κουβάρι της λογοτεχνικής και ποιητικής του ευφυΐας μέσα από ένα πάντρεμα που είναι σημείο αναφοράς και αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης μέχρι και σήμερα. “Πρόκειται για διηγήματα-ποιήματα, για ποιητική πρόζα, όπου μπορεί ήδη να διακρίνει κανείς όλα τα χαρακτηριστικά του ώριμου ποιητικού λόγου του Ντύλαν Τόμας”. Είναι το μεγαλείο ενός δημιουργού που πατώντας πάνω σε θρύλους του βορρά και της πατρίδας του της Ουαλίας, σε παραμύθια που διάβαζε ήδη από τα παιδικά του χρόνια και από διάφορες λαϊκές δοξασίες κατάφερε να χτίσει ένα δικό του υφολογικό κόσμο, ζηλευτό και μοναδικό, έτσι που αν και έχει επιχειρηθεί να ενταχθεί σε κινήματα όπως ο ρομαντισμός, ο συμβολισμός ή ο σουρεαλισμός, εν τούτοις χαράσσει την δική του προσωπική πορεία μέσα από μία λογοτεχνική και ποιητική έκσταση και έναν λόγο μεταφυσικό και καταιγιστικό.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.