You are currently viewing Παναγιώτης Γεννηματάς: Το ευρώ και η Γερμανική Ευρώπη. Εκδόσεις Ροές

Παναγιώτης Γεννηματάς: Το ευρώ και η Γερμανική Ευρώπη. Εκδόσεις Ροές

Κατά τον Παναγιώτη Γεννηματά (1949-2022), επίτιμο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και βαθύ γνώστη της ιστορίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και των λειτουργικών της μυστικών), η Ευρώπη βυθίζεται αυτοκτονικά σε μια οικονομική κρίση που απειλεί εκ βάθρων τα συναινετικά θεμέλια της θεσμικής της ενότητας. Στο «ανησυχητικό» τούτο βιβλίο, ο Γεννηματάς μάς υπενθυμίζει το πώς τα κράτη του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) αυτοπαγιδεύτηκαν πριν από σαράντα χρόνια στα δίχτυα μιας νομισματικής ένωσης η οποία ουσιαστικά κατοχύρωνε τα ηγεμονικά σχέδια της ενοποιημένης Γερμανίας και περιόριζε τα περιθώρια των άλλων κρατών να διαχειρίζονται αυτόνομα τις οικονομικές τύχες τους.

Μια εκ των έσω ανάλυση του πολιτικού παρασκηνίου της δημιουργίας του ευρώ, που μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα το σημερινό αδιέξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πολιτικές δεσμεύσεις που εμποδίζουν τα κράτη-μέλη της να ανταποκριθούν πιο ευέλικτα σε έκτακτες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που κατευθύνονται από κλειστά συστήματα διεθνούς εξουσίας.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.