You are currently viewing Βάλτερ Πούχνερ: Για τα Ελληνικά

Βάλτερ Πούχνερ: Για τα Ελληνικά

Τολμώ να γράψω στα Ελληνικά!

Κάτι με τραβάει σ’ αυτήν την γλώσσα. Σαν ένα τραγούδι που δεν σταματάει ποτέ, ένας καταρράκτης από εικόνες, που σπουν σε ήχους και θρυμματίζονται σε μουσική. Η γαλήνη των λέξεων νανουρίζει το νου. Είμαι στο σπίτι μου. Επιτέλους είμαι στο σπίτι μου. Σώγαμπρος και πάλι. Αλλά επιθυμητός. Το αλάτι της γης κάτω από τη γλώσσα μου, η αρμύρα της θάλασσας στις παλάμες, ξεχωρίζω τα βότσαλα: Αυτά που θα ρίξω και αυτά που θα κρατήσω. Όχι για μένα. Τίποτα για μένα. Στο πέλαγος τούτο όλα ανήκουν.

(από το βιβλίο Κοντινά πλάνα, ΟΤΑΝ 2021, σημείωση της 5 Μαΐου 2000)

Βάλτερ Πούχνερ

Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε και σπούδασε στη Βιέννη, αλλά τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έχει ζήσει στην Ελλάδα. Είναι επίτιµος και οµότιµος καθηγητής Θεατρολογίας στο ΕΚΠΑ (ιδρυτής του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών µαζί µε τον Σ. Α. Ευαγγελάτο) και παρασηµοφορηµένο µέλος της Ακαδηµίας Επιστηµών της Αυστρίας. Επίσης, έχει διδάξει πολλά χρόνια στο Πανεπιστήµιο της Βιέννης, καθώς και σε πολλά ευρωπαϊκά και αµερικανικά Πανεπιστήµια.

Έγραψε πάνω από 120 βιβλία στα ελληνικά, αγγλικά και γερµανικά και δηµοσίευσε περί τα 500 µελετήµατα και περισσότερες από 1.000 βιβλιοκρισίες, για θέµατα της ιστορίας του ελληνικού και του βαλκανικού θεάτρου, καθώς και περί ελληνικής και συγκριτικής λαογραφίας και νεοελληνικών σπουδών και περί της θεωρίας του θεάτρου και του δράµατος. Από πολύ νέος γράφει ποίηση (κυρίως στα ελληνικά) αλλά µόνο πρόσφατα άρχισε να δηµοσιοποιεί τα έργα του.

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει περισσότερες από 20 ποιητικές συλλογές. (Ολοκάρπωση, Τελευταίες ειδήσεις, Αστροδρόμια, Η ηλικία της πλάνης, Ο κηπουρός της ερήμου, Οι θησαυροί της σκόνης, Κοντσέρτο για στιγμές και διάρκεια, Δώδεκα πεύκα κι ένας ευκάλυπτος, Μηνολόγιο του άγνωστου αιώνα, Πεντάδες, Το αναπάντεχο, Συνομιλίες στη χλόη, Το χώμα των λέξεων, Τα σημάδια του περάσματος, Τα δώρα, Ο κάλυκας του κρόκου, Υπνογραφίες, Αλάτι στον άνεμο, Η επιφάνεια του μυστηρίου, ο φωτεινός ίσκιος, κ.ά.)

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.