You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας: ΑΠΟΨΕ ΣΤΟΥ ΠΑΝΑΓΑΘΟΥ στην βερολινέζικου καμπαρέ Μουσική Σκηνή τού Πολυχώρου «Αγγέλων Βήμα»

Κωνσταντίνος Μπούρας: ΑΠΟΨΕ ΣΤΟΥ ΠΑΝΑΓΑΘΟΥ στην βερολινέζικου καμπαρέ Μουσική Σκηνή τού Πολυχώρου «Αγγέλων Βήμα»

Οι πολυχώροι έχουν εγκατασταθεί στα αθηναϊκά θεατρικά μας πράγματα εδώ και τρεις δεκαετίες τουλάχιστον, με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν το δικό τους κοινό και να συνδημιουργούν ισχυρά ρεύματα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Αισθητικές, ηθικές, ιδεολογίες και απόψεις μορφοποιούνται, παίρνουν σάρκα και οστά κάθε βράδυ, ανεξαρτήτως τού συγκεκριμένου έργου στο κυλιόμενο ρεπερτόριο που επιλέγουν να υλοποιήσουν με συγκεκριμένους τρόπους, που πόρρω απέχουν τής μανιέρας.

Έτσι, στο θρυλικό πλέον «Αγγέλων Βήμα» στην οδό με το συμβολικό όνομα Σατωβριάνδου, πίσω από το Εθνικό Θέατρο, περνώντας (εκκινώντας από τις πλατείες Μεταξουργείου ή Βάθης) μέσα από τους συγχρόνους «Αθλίους», μπαίνεις στον ζεστό, φιλόξενο χώρο και υπό την ασφάλεια τής υψηλού βεληνεκούς πολιτισμικής ατμόσφαιρας απογειώνεσαι σε άλλες σφαίρες, σε αλλοδιαστασιακές ευτοπίες

Στη συγκεκριμένη μουσική παράσταση κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η δράση εκτυλίσσεται εις τους ουρανούς, όπου ένας παλιμπαιδίζων «Πανάγαθος» (σαν τον κατά Ηράκλειτον παίδα που ρίχνει ζάρια) οργανώνει ιδιότυπα κονσέρτα (όχι απολύτως ελεγχόμενα, αλλά αυτοσχεδιαζόμενα) ανάμεσα σε νεκρούς καλλιτέχνες, που έχουν – αυτονοήτως – πάει στον Παράδεισο «ότι πολύ επόνεσαν επί γης».

Μαρίκα Νίνου και Νίκος Γούναρης, στην συγκεκριμένη περίπτωση, φαντάσματα με κενά μνήμης, κάτι σαν επιλεκτική αφασία να πούμε…

Κάπου εκεί ξεφυτρώνει απρόσκλητη κι ανεξέλεγκτη κι η πιανίστα τού Τσιτσάνη, που σιγοντάρει κιόλας!!!

Χιούμορ και καλή καρδιά, δημοφιλείς μελωδίες, ρετρό εντέχνως θεατροποιημένο.

Πίνεις τη σαγκρία σου κι αναπολείς παλαιούς, ξεχασμένους έρωτες (τότε που ζούσαμε).

Όλα καλά. Κάπου μεταξύ βαριετέ, βερολινέζικου καμπαρέ, οπερέτας και καλοκαιρινής ανάμνησης αναψυκτηρίων που ξεφύτρωναν ανάμεσα στα πάρκα, κινείται ετούτο το ψυχαγώγημα που έχει διάρκεια ενενήντα λεπτών τής ώρας περίπου (τόσο όσο…) και δεν καταλαβαίνεις πότε τελείωσε.

Οι θεατές τραγουδούν με τους καλλιτέχνες ομού.

Ατμόσφαιρα οικογενειακής διασκέδασης σε διακριτά τραπεζάκια.

Μοναδικό θέαμα, απόλυτη επιτυχία, όαση στα ελληνικά μουσικοθεατρικά μας δρώμενα.

Από τις μπουάτ στις σύγχρονες μουσικές σκηνές μεσολαβούν μονάχα έξι δεκαετίες.

Απολαύστε το με χαλαρή διάθεση. Αφήστε τη σοβαροφάνειά σας στο βεστιάριο.

Πάντως, το απαραίτητο (για το μεσογειακής κοπής κοινό) ΔΕΝ απουσιάζει και το υπαρξιακό κενό καλύπτεται με τον πλέον ανάλαφρο, διασκεδαστικό τρόπο.

Ευωχίας μέθεξις.

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας https://konstantinosbouras.gr, Ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασεολόγος και κριτικός

 

info:

https://www.aggelonvima.com/mousikiskini

https://tickets.public.gr/theater/apopse-stou-panagathou/

 

Απόψε, στου Πανάγαθου
 21 – 28 Ιανουαρίου
 Θέατρο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ
19η Καλλιτεχνική Περίοδος 2023-2024
Θεματική ενότητα: Τα VINTAGE που Αγαπάμε
«Απόψε, στου Πανάγαθου!»
της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα – Καλογήρου
Πρεμιέρα: Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 στις 20.30
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Ενορχηστρώσεις – Πιάνο επί σκηνής: Υβόνη Σιέμου
Παίζουν και τραγουδούν με σειρά εμφάνισης οι:
ΠANAΓΑΘΟΣ: Δημήτρης Κοντοδήμος
NIKOΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ: Θάνος Πολύδωρας
ΜΑΡΙΚΑ ΝΙΝΟΥ: Αμαλία Αυγουστάκη
ΚΥΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΩΝΗ, ΠΙΑΝΙΣΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ: Υβόνη Σιέμου
Το αποχαιρετιστήριο τραγούδι της παράστασης με τίτλο “Απόψε, στου Πανάγαθου!” είναι σε μουσική και στίχους του Θάνου Πολύδωρα.
Άραγε πώς περνάει ο Πανάγαθος μόνος του «εκεί πάνω» στριμωγμένος από τα δικά μας ατελείωτα «Ώχ, Θεέ μου!», «Ήμαρτον, Θεέ μου!», «Θεέ μου, βοήθα!», “Θεέ μου, βάλε το χέρι σου», «Τώρα, ούτε ο Θεός με σώνει!»;
Άραγε πώς τα περνάει ο Πανάγαθος, όταν νυχτώνει και…βαριέται; Έχει ανάγκη να χαλαρώσει; Και πώς; Και, από πάνω, γιατί δεν Τού επιτρέπεται (ένας…Θεός ξέρει από ποιόν) η…τηλεόραση;
Μία διέξοδος, τουλάχιστον για απόψε, βρέθηκε! Γιατί, «Απόψε στου Πανάγαθου!» προμηνύεται «θύελλα» που θα Τού ταράξει τα νερά της πλήξης! Οργανωμένη ύπουλα και μεθοδικά από τον…ίδιο!
Το «Απόψε, στου Πανάγαθου!» είναι μία ευφάνταστη μουσική παράσταση που θα παίζεται στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ κάθε Κυριακή στις 20.30 ξεκινώντας από τις 26 Νοεμβρίου. Στόχος της; Να μάς κάνει να ξεφύγουμε γλυκά από τον απίστευτο φόρτο της καθημερινότητας παρακολουθώντας μία ιστορία- παιχνίδι της φαντασίας τρυφερό όσο και αστείο διανθισμένο με πολλά τραγούδια που αγαπήσαμε σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Τραγούδια που συνοδεύουν πάντα τα γλέντια και τις χαρές των Ελλήνων. Αλλά και τραγούδια γνήσιου καημού για καταστάσεις που -τους Έλληνες- τούς κάνουν να πονάνε, αλλά…τούς αρέσει!
Στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, περνώντας ένα βράδυ «Στου Πανάγαθου», θα δούμε να συναντιούνται επί… συννέφων ο ελαφρός Νίκος Γούναρης, η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου και η πιανίστα και στενή συνεργάτις του Τσιτσάνη, κυρία Ευαγγελία Μαργαρώνη. Οικοδεσπότης δικός τους και δικός μας ο Πανάγαθος που στήνει εντάσεις και μουσικές κόντρες για να διασκεδάσει την ανία που τού προκαλεί η παραδείσια απραξία! Από αυτές, θα υπάρξουν κερδισμένοι και ποιοί; Θα γίνει τελικά ο σχεδιαζόμενος τρικούβερτος καβγάς μεταξύ «ελαφρών» και «λαϊκών» «Απόψε, στου Πανάγαθου»; Και τι, άραγε, να περιμένουν οι πιστοί ότι θα τούς «βρει», τώρα που, όπως όλα δείχνουν, ο Πανάγαθος ετοιμάζεται να αλλάξει …καριέρα;
Κάθε Κυριακή θα προσφέρεται και ένα ποτήρι κρασί δωρεάν από το μπαρ για να παρακολουθήσετε με περισσότερο κέφι την παράσταση!
Η παράσταση πραγματοποιείται στο χώρο της μουσικής σκηνής του Αγγέλων Βήμα.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.