You are currently viewing Όχι! Αυτός ο κόσμος δεν θα μας βάλει κάτω, της Λίζα Διονυσιάδου

Όχι! Αυτός ο κόσμος δεν θα μας βάλει κάτω, της Λίζα Διονυσιάδου

Είναι μια παράσταση που πετάει! Από το Fly Theater. Πάνω στην σκηνή, λαβαίνει χώρα μια  ιδιαίτερα πρωτότυπη συνομιλία :  O συγκλονιστικός μονόλογος της Κατερίνας Δαμβόγλου και η μαγική σκηνική παρουσία του Robin Beer.

Η ιδέα των δύο αυτών ταλαντούχων ανθρώπων, να ασχοληθούν με την εκρηκτική προσωπικότητα της Μεξικανής ζωγράφου Frida Kahlo, είναι από μόνη της δελεαστική. Ειδικά σήμερα, που οι άνθρωποι, απογοητευμένοι από όλα τα σύγχρονα καμώματα του είδους τους, αναζητούν απεγνωσμένα την αγάπη. Αυτήν που θα τους δώσει την δύναμη για να προχωρήσουν !

Ντυμένη στα χρωματιστά, παραδοσιακά φορέματα της Frida Kahlo, η δική μας Φρίντα,  μας οδηγεί  βήμα- βήμα στην πολυτάραχη ζωή της. Άλλα πρόσωπα, όπως η οικογένεια, ο Τρότσκι, ο Μπρετόν, αλλά και πίνακες της Frida, περνούν επίσης από μπροστά μας, χάρη στην χρήση του live video.

Προσωπικά, δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης είχα την τεράστια επιθυμία να ανέβω στη σκηνή και να αγκαλιάσω την πρωταγωνίστρια. Να την αγγίξω τρυφερά, με την ίδια τρυφεράδα που εκείνη αγγίζει την πονεμένη Frida.  Η Frida, η εκρηκτική της ιδιοσυγκρασία, η ανημποριά της, ένα ηφαίστειο που βράζει μέσα σε ένα σπασμένο κορμί, μας οδηγεί στην ομορφιά της ζωής. Μας μαθαίνει να ζούμε ! Ο έρωτάς της για τον Diego Rivera, η απογοήτευση, οι προδοσίες, το ταλέντο της υποσκιασμένο στην αρχή από το βάρος του γνωστού καλλιτέχνη, η αναγνώριση.

Ένας θάνατος συντελείται μπροστά μας. Ένας θάνατος που δεν είναι το τέλος, παρά μόνο η αρχή. « Ο θάνατος είναι σαν το βιολί», λέει η Frida. «Δεν αρκεί να έχεις ταλέντο, χρειάζεται και συστηματική εξάσκηση».

Ένας θάνατος, σαν αυτόν που βιώνουμε καθημερινά στον σύγχρονο παγκόσμιο παραλογισμό με την αποδόμηση όλων των αξιών. Η αγάπη και η προδοσία από τον πίνακα της Φρίντας «Οι δύο Φρίντες», μας ακολουθεί ως το τέλος της παράστασης. Οι συντελεστές, Κατερίνα και Robin,  παίζουν με τον χώρο, ζωντανεύοντας την πολύπαθη Frida. Η πρώτη με την απαράμιλλή υποκριτική της ικανότητα, ο δεύτερος με τον εξαιρετικό χειρισμό της σύγχρονης τεχνολογίας, ζωγραφίζουν κυριολεκτικά έναν ολόκληρο κόσμο, από ζωντανές εικόνες. Το αποτέλεσμα είναι τόσο αριστοτεχνικά συντονισμένο, που μαγεύει τον θεατή.

ΚΙ ΑΛΛΟ  Frida ! ΚΙ ΑΛΛΟ ! Δείξε μας , φανέρωσέ μας ! Όχι ! Αυτός ο κόσμος δεν θα μας βάλει κάτω.

Λίζα Διονυσιάδου

Η Λίζα Διονυσιάδου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα και την Αίγινα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Σοβιετική Μόσχα και εργάσθηκε σε Αθήνα και Πειραιά. Ασχολείται με την λογοτεχνική γραφή τα τελευταία είκοσι χρόνια. Έχει εκδώσει ποιήματα (ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ), μικρές ιστορίες (ΡΟΕΣ) και μυθιστορίες (ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ).

This Post Has 2 Comments

  1. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    Πότε θα ανέβει η παράσταση στη Θεσσαλονίκη;;;

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.