You are currently viewing Λίζα Διονυσιάδου: ΠΕΡΙ ΚΑΥΣΩΝΟΣ και πως αντιμετωπίζεται

Λίζα Διονυσιάδου: ΠΕΡΙ ΚΑΥΣΩΝΟΣ και πως αντιμετωπίζεται

Ο καύσωνας έχει ποικίλους ορισμούς. Ο εκάστοτε ορισμός του διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και το κλίμα της, και είναι σε σχέση με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Κάποιες τιμές που σε θερμά κλίματα θεωρούνται φυσιολογικές, μπορεί να θεωρηθούν καύσωνας σε ψυχρότερες περιοχές αν δεν είναι φυσιολογικές σε σχέση με τα κλιματικά μοτίβα της περιοχής.

Ο όρος χρησιμοποιείται τόσο σε συχνές εναλλαγές του καιρού, όσο και σε μεγάλα κύματα ζέστης που μπορεί να συμβαίνουν μία φορά τον αιώνα. Έντονοι καύσωνες έχουν προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στις σοδειές, χιλιάδες θανάτους από υπερθερμία και γενικευμένη χρήση ενέργειας, εξαιτίας της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών. Ο καύσωνας θεωρείται ακραίο καιρικό φαινόμενο και επικίνδυνος για τη ζωή, επειδή η θερμότητα και το φως του Ήλιου μπορούν να υπερθερμάνουν το ανθρώπινο σώμα. Το χειρότερο κύμα καύσωνα στην πρόσφατη ιστορία ήταν το Ευρωπαϊκό Κύμα Καύσωνα του 2003, με πάνω από 70.000 θύματα.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω στο internet, καθώς και βιώνοντας όπως όλοι μας την υπερβολικά ενοχλητική ζέστη που μας βασανίζει τις τελευταίες μέρες, άρχισα να σκέφτομαι τρελά σενάρια του μέλλοντος. Είναι πλέον δεδομένο πως η κατάσταση αυτή θα χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο και τα κλιματιστικά, τα υγρά ή ότι άλλο ανακουφιστικό μέτρο δεν θα επαρκούν για την ανακούφιση από τον καύσωνα. Από την άλλη, η επιστήμη προχωράει με πυραυλική ταχύτητα σε όλους τους τομείς. (Άσχετα αν για την υπερθέρμανση του πλανήτη έδειξε αδιαφορία, αναλωνόμενη σε άλλες έρευνες). Δεν είναι καθόλου απίθανο ωστόσο να ανακαλύψει κάποιο εμβόλιο που θα μας μετατρέψει σε όντα ανεπηρέαστα από το κρύο ή τη ζέστη. Κάνω το εμβόλιο και δεν αισθάνομαι τίποτα. Μετατρέπομαι σε ον που δεν το αγγίζουν οι καιρικές συνθήκες! Ούτε κρύο, ούτε ζέστη! Θαύμα ! Θαύμα ! (και χωρίς να τρέχουν δάκρυα από εικόνες, ώστε να το αμφισβητούν οι άθεοι).

 Ίσως δεν είναι και τόσο τρελό το σενάριο. Τα πειράματα μάλιστα, πιθανόν να  έχουν αρχίσει. Προς το παρόν η αδιαφορία που εκφράζεται με την παροιμία Ούτε κρύο, ούτε ζέστη, έχει να κάνει με τα γεγονότα που τρέχουν ασταμάτητα. Καίγεται ο πλανήτης, και τα όντα που έλαχε να κατοικούν σε αυτόν, (ειδικά στην δική μας γωνίτσα), καυγαδίζουν για ό,τι μπορεί να φαντασθεί κάποιος, εκτός από το να σκεφθούν σοβαρά πως θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Υπάρχουν σοβαρότερα ερωτήματα:

Πότε καιγόμαστε καλύτερα ; Με αριστερή ή με δεξιά κυβέρνηση ;

Ποιος είναι καλύτερος για αρχηγός της αντιπολίτευσης; Ένας που βρίζει ή ένας ευγενής;

Ένας από το παλιό ή το νέο κύμα που είναι πιο παλιό;

Θα κλέβουν πάντα οι διαχειριστές ή θα μπουκώσουν και θα σταματήσουν;

Είναι ηλίθιοι οι διαχειριστές ή σε διατεταγμένη υπηρεσία; (αυτό κολλάει και αλλού).

Έχει νόημα να ελπίζουμε σε βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας ή να το βουλώσουμε και να περιμένουμε το τέλος ; (Έτσι κι αλλιώς όλοι θα πεθάνουμε).

Είναι οι Τούρκοι καλοί ή κακοί γείτονες ; Θα τα βρούμε μαζί τους ή θα μας βρούνε με λιγότερα νησιά ;

Θα πέσει ο καπιταλισμός με τα ευχολόγια του ΚΚΕ ; Θα πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία ;

Θα έρθει ο Σοσιαλισμός, αλλά όχι ο κακός, ένας άλλος καλός ;

Θα πάμε διακοπές φέτος ή θα κλειστούμε στα σπίτια μας;

Θα ξανάρθει άλλος χειρότερος covid ή μας βαρέθηκε και δεν θα ξαναπατήσει;

Θα βάλουμε ανεμογεννήτριες στα βουνά ή είναι κακές για το περιβάλλον ; (τα υπόλοιπα είναι άριστα).

Θα ξαναεπιτρέψουν το κάπνισμα, αφού, μόνο αυτό μας έμεινε για παρηγοριά; (Ωχ ! Αυτό είναι δικό μου πρόβλημα).

Θα πατάξουν την φοροδιαφυγή ή θα τραπούν όλοι, όσους αφορά αυτό, σε φυγή ;

Θα συμφωνήσουμε όλοι σε κάτι ή μόνο στο ότι, όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας είναι φασίστας, πουλημένος ή ηλίθιος ;

Πολλά τα ερωτήματα ! Ατελείωτα !

Οπότε, ξεχάστε τον καύσωνα και έχει ο θεός , δηλαδή ο μεγάλος του αδερφός, που εκτελεί χρέη θεού, καθώς ο ίδιος κουράστηκε.

Καλή συνέχεια !

Λίζα Διονυσιάδου

Η Λίζα Διονυσιάδου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα και την Αίγινα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Σοβιετική Μόσχα και εργάσθηκε σε Αθήνα και Πειραιά. Ασχολείται με την λογοτεχνική γραφή τα τελευταία είκοσι χρόνια. Έχει εκδώσει ποιήματα (ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ), μικρές ιστορίες (ΡΟΕΣ) και μυθιστορίες (ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ).

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.